Máté Ági Creative Commons License 2023.07.28 0 0 1887

Sziasztok! Remélem, van valaki, akinek van tapasztalata vagy elméleti biztos tudása a kérdésem témájában.

Adott egy 70-es évek végén, lejtős telekre épült 2 szintes ház, aminek -a tervrajz szerint- az alsó szintjének főfalai kisméretű téglából vannak (50 cm vastag fal), a felső szintje pedig szilikátból (30 cm). Az alsó szinten helyenként a teljes szintmagasságig, máshol csak az ablakok szintjéig terméskő burkolja a falat.

Találtunk a ház falában egy "lyukat" (ez egy lépcső alatt van, a ház egyetlen olyan falrészén, aol se terméskő, se vakolat nincs nem ismert okokból), amit nagyjából kitöltöttek purhabbal. A tervrajzon kb itt lett volna egy kis ablak a konyhán, meg is csinálták neki az áthidalást, de valószínűleg úgy döntöttek, hogy nem kell az ablak, és félig befalazták (a fal belső oldala felól van benne szilikát és ott semmi jele annak, hogy ablak volna ott), a külső oldala felől pedig purhabozták, és tettek rá kis habarcsot, úgy nagyjából. 

Nagyon megörültünk ennek a nyílásnak, mert mi amúgy is szerettünk volna arra a falra egy ablakot, és így, hogy már meg van az áthidaló, gyerekjátéknak tűnt a dolog. Az eredeti nyílás kb 50x50-es, de mi szeretnénk lefelé meghosszabbítani 110 cm-esre. Elvileg ugye egy áthdaló alatt lefelé ki lehet venni a falat, statikailag ezzel nem lehet gond. Csakhogy az üreg alatt lefelé haladva a tégla külső réteg mögött tömör betont találtunk. A háznak ezen részén, ahogy már említettem, megy egy betonlépcső az ablak fölött, ami - minden jel arra muatat- nincs ráterhleve a ház falára, hanem két ponton van rögzítve: a tetején és az alján, de lehetséges, hogy nem veszünk észre valamit, és mégis köze van a lépcső megtartásához a falnak...? Ha így lenne, lehet, hogy gyengíti a falat, ha kivágunk egy kb 50X60-as darabot egy meglévő áthidaló alatt...? Egyáltalán, van ötletetek, hogy miért kerül a téglafalba beton? (Nem salak, biztos, hogy beton.)

Remélem, érthetően sikerült megfolgalmazni a dolgot, nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!