The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.07.20 0 0 15152

Tegnap leszedtem úgy 5 kg fügét. Most kezd beindulni a nyári szezon...

Megpróbálom az aszalást, már tegnap este óta az aszalóban van. Ma estére vagy holnapra kiderül, mi lesz belőle? Korábban is minden évben rendszeresen aszaltam fügét, de az nem nyári termés volt.

Pálinkának még sem próbáltam csak az őszit, de azzal most nem is tudnék mit kezdeni, még a tavalyelőttit kortyolgatom, a tavalyi még érintetlen, ki sem hígítottam az érlelésből.

Szintén tavaly kipróbáltam a nyári lekvárt, de nem hozta a várt eredményt. Az is az ősziből az igazi.

A nyári valószínűleg csak friss fogyasztásra lenne jó, de a termésem ehhez rengeteg. Ha az aszalás sem hoz jó minőséget, akkor tavasszal elkezdem intenzívebben metszeni a fáimat, legalább formásabbak lesznek, nem nyúlnak meg az ágaik. Idén meg osztogatás lesz, bár a szomszédok nem érdemlik meg.

 

Korábban nagyon favorizáltam a Peretta fügét. Jó-jó, de szeretnék bejelentést tenni... A Babits füge sokkal jobb, sőt az eddig kóstoltak közül a legjobb! Idén kezdett nálam nagyban teremni, eddig elég limitált volt a termés, inkább kóstoló. Ízében, méretében és állagában stb-stb. A fajtajellegei miatt is viszi a prímet, szép és erős fát növeszt, bőséges korai (legkorábbi?) nyári terméssel. A termései zárt kehelynyílásúak, ezért a rovarok is kevésbé támadják, szemben az adriai fügémmel, ami gyorsan megromlik a hangyák stb miatt, ha beéretten azonnal nem szedem le.