Mord Alexos Creative Commons License 2023.07.17 0 0 1956

"Tudásunk, ötleteink és képességeink eredete. Az iskolában és az életben megszerzett tudásunkon kivül honnan szerezzük ötleteinket? Érdekes jelenségek folyamán az emberi agy olyan képességekkel tud ellátni minket amelyek eredetileg nem léteztek. Például: Agyműtétje után úgy beszél, mint II. Erzsébet királynő --http://index.hu/politika/bulvar/brain9130/"

feszegeti a kérdést a topiknyitó (akinek a nickje sajnálatos módon törlődött időközben).

nos, ebben semmi holografikus, de még rejtélyes sincs.

mint mindenre, erre is van racionális magyarázat:

Akik agysérülés miatt akcentussal beszélik a saját anyanyelvüket

"Stroke utáni beszédhibák (például pöszeség) gyakran előfordulnak, az idegen akcentus szindróma azonban a páciens egész nyelvi rendszerét érinti, és nagyon ritkán alakul ki. Amióta Pierre Marie francia neurológus először leírta 1907-ben, kevesebb mint száz esetet dokumentált az orvostudomány. Nemcsak angol anyanyelvűeknél létezik ez a zavar, más nemzetiségű páciensek is ismertek.
Az idegen akcentus szindróma oka az agy egy speciális sérülése, ami többféleképpen jöhet létre. Okozhatja agyi érkatasztrófa (azaz stroke), agydaganat, esetleg valamilyen fejet ért nagy ütés, mint amilyen Hastings esetében az autóbalesetben történt. De agyi aneurizma révén kialakult vérzés is kiváltó ok lehet, és olyan eset is ismert, amiben sclerosis multiplex révén alakult ki a szindróma. Az agyi károsodás leginkább a Broca-területet érinti, ami az agy motoros beszédközpontja, de a törzsdúcokra is kiterjedhet."

Agyműtétje után idegen akcentussal szólalt meg

"A yorkshire-i férfi saját bevallása szerint tökéletes ír akcentusban kezdett beszélni agyműtéte után. De mi lehet ennek az oka? 

Bár sosem járt Írországban, Chris Gregory agyműtéte után teljesen úgy beszél, mint egy helybéli őslakó. Mr. Gregory három napot töltött létfenntartó berendezéseken a műtéte után, majd amikor felébredt, a Danny Boy című ír dalt énekelgette, családja és az orvosok legnagyobb meglepetésére.
Viselkedése valószínűleg az Idegen Akcentus Szindróma (FAS) nevű igen ritka kórkép eredménye. A betegségben szenvedők idegen akcentussal, sőt időnként teljesen idegen nyelveken kezdenek beszélni."

Idegen akcentus szindróma

"[bevezető szerkesztése]A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólUgrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az idegen akcentus szindróma egy ritka betegség, melynek jellemző tünete, hogy a páciens anyanyelvén, de idegenes kiejtéssel kezd el beszélni,[1] és ezt a változást nem az okozza, hogy egy olyan helyen élt, ahol átállhatott erre a fajta beszédmódra.

Többnyire agyi érkatasztrófa okozza,[1] de lehet az ok fejsérülés,[1] migrén,[2] de lehet fejlődési is.[3] A tünetegyüttes a beszéd szabályozásáért felelős agyi terület károsodásával áll összefüggésben,[4] de lehet neuropszichiátriai rendellenesség is..[5] Manapság ilyen tünetek agyvérzéses, vagy autóbalesetet szenvedett betegeken jelentkeznek.[6]

A rendellenességet először 1907-ben azonosították,[7] 1941 és 2009 között 62 esetet jegyeztek fel.[3]

A rendellenesség orvosi magyarázata, hogy mivel a fejsérülés miatt a hangképzésért felelős agyrész károsul (nevezetesen, az artikulációs tervezés és koordinációs folyamat sérül), valamilyen szisztematikus változás következik be egyes hangok kiejtésénél. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is. Ezt érzékeli a környezet idegen akcentusként. Habár az újságcikkek megpróbálják meghatározni a földrajzilag legközelebbi kiejtést, a sérült nem kap újabb képességeket, így nem tud egy újabb idegen nyelvet használni vagy az eredeti akcentusával beszélni."

Előzmény: Törölt nick (-)