joy Creative Commons License 2023.07.04 0 0 99973

Sültrumlihoz:

Sokat, sokféleképp kipróbáltam, de nálunk a hidegolajos jött be.
Mind1 régi, vagy új, fajta sem számít (a sütnivaló-sárga mcisebb), a lényeg:
-Pucolás /újrumli vakarászás/ fölaprítás kockára, hasábra, csíkokra, karikára...
-Leöblítés hidegvízben,
-Lecsorgatás-szárítás konyharuhán,
-Vastagabb fémkotlába borítás, fölöntés hideg olajjal, hogy épp ellepje. /Itt-ott kicsit kilóg, nem számít, úgy is fölhabzik kissé az olaj.
-Alágyújtás, sütés míg meg nem pirul. Időnként óvatosan fölkavarni, mert alulról gyorsabban barnul!
-Szűrőkanállal rácsra-papírtörölközőre szedni.
-Sózni csak a tálalás után szabad!

Szalmakrumpli rósejbni: 
Ugyan az, mint fönn, vékonyra szelve, csak forró olajba kell szórni, több adagban.

Lényeg: a felületén egyiknek se maradjon rumlikeményítő, mert attól ragacsos, összetapad!
A kukoriliszt sárgít, de torzítja az ízt.

(Mangalicazsír jobb lene, csak előtte föl kell hideg-olvasztani ~30°C, de drága.)