FÜL: etimológiai szerint "finnugor" )) Szerintem meg magyarul értelmezhető: A FEL értelme van a szóban, hiszen emberek és állatok esetén is jellemzően FELÜL található. De még ez egy szatyorra is igaz. Ja és még az ÜL is ott van benne, a fül fent ÜL. Nem kell itt Helsinki városában oknyomozást végezni, mert érthető minden.
PAPÍR: hivatalosan "német jövevényszó" a kamu. Valójában összetett szó, PAP+ÍR a dolog. És valóban a papok írtak erre kezdetben, tehát történeti háttere is van a szónak magyarul érthetően. Ők ezt nem kapcsolták össze, mert a pap náluk szláv, de az ír szó meg már csuvasos ótöröknek van titulálva. Összerakva meg már mindez németté válik szerintük.)) Ezt nevezem én nemzetközi együttműködésnek !!!.))
És valahogy mégis magyarul épül fel...
HÚZ: ugor örökségnek akarják eladni. Pedig ez a szó már ragozva van a rövidsége ellenére, mert az ösztöni erőkifejtés hangjából, a húú-ból eredhet minden, a Z hang már igeképző. HÚ-zásról van szó, egy valósan kiejtett hangjelenségről. A magyarságát tovább bizonyítandó megemlítendő hogy a HÚZ forma fordítva is épp ezt jelenti, ZUH formában nálunk: ZUH-OG, ZUH-ANY, ZUH-AN szavakban.
Hogy itt mi lesz a húzó erő?... hát úgy nevezik ezt hogy gravitáció !...
ÚJ: hivatalos szerint: "örökség a finnugor korból"---- ezt teljesen valószerűtlen és igazolhatatlan rejtélyes hangváltások sorozatával indokolják, egy zürjén "VIL" (!) formából startolva. Hihetetlen hülyeség az egész. Ellenben én meg azt mondanám hogy ez egy ösztöni reakció az embernél, az ujjongás örömszava az UJJÉ-ből van az egész, és ez teljesen logikus is.
Ahogyan ha kapunk valamit, de a várakozásunkkal ellentétesen régi az a dolog, akkor ezt egy "Ó" reakció követi, a nem várt újnál meg UJJÉ jöhet, az UJJONGÁS hangjai, a hosszabb szó is épp ilyet jelent...