adamskij Creative Commons License 2023.06.25 0 2 206268

azért ennyire felfoghatatlanul magasak az átigazolási összegek, mert egyre több hatalmas anyagi forrású szereplő lépett be a piacra (2010-ben még csak az emírségek, utána 12-ben katar, majd az elmúlt évben a szaúdiak - sőt a Chelsea tulajdonos Boehly Clearlake alapjában is van szaúdi tőke és részesedés).
azt pedig az uefa és a mancity közti csörtéből pontosan tudjuk, hogy a papíron létező ffp szabályokat egyrészt senki sem tartja be, sőt senki sem ellenőrzi; valamint ha netán mégis perre kerülne a sor, a per előtti tárgyaláson születik olyan megegyezés, amivel a pénzes gyanúsított klub egyszerűen fizet és balra elsétál.

emiatt nem is a játékosok "értéke" vagy "teljesítménye" számít egy igazolási összegnél, hanem a beléjük vetett hit vagy remény a lehetséges előrelépésre. btw: pénzügyileg meg azért érheti meg egy nagyobb összegű igazolás, mert ha a játékos csak nem falábú (lásd: Mustafi) vagy értelmi fogyatékos (lásd: Pepe) akkor 2 év múlva még mindig ki lehet belőle szállni nem túl nagy veszteséggel, amit az ufea cl díjaiból azért fedezni lehet.

ha egy klub csak az igen biztos igazolásait tenné meg; egyrészt nehezen tudna szembe szállni a tőkés elit mancity, real, bayern, psg négyessel, amihez a pl-ben még csatlakozik a mutd, chelsea, kisebb részben a pool is. ezen klubok bármikor oda tudnak vágni egy bő pénzeszsákot az asztalra és onnantól kezdve lehet futball szakmai vitákat tartani egy játékos rendszerbe illeszthetőségéről; ám ez teljesen meddő. milyen rendszerben játszik pl a real vagy a psg? számít-e ez egyáltalán a tulajdonosoknak vagy a klubvezetőknek? amelyik edzőnek meg számít (pl emery, pochettino) az záros idő után vagy feláll, vagy felállítják. ebből a szögből nézve Boehly a legelszántabb és legnagyobb kockázatokat vállaló tulajdonos; ám ez egyáltalán nem garancia a sikerre. sőt.

 

Rice egész biztosan nem ér százast, tudása alapján 50-60at kellene érjen. viszont a West Ham még egy évig birtokolhatná, tehát őket is ki kell fizetni, nekik pedig számolniuk kell azzal, hogy valószínűleg Moyes-t és a csapat kétharmadát elkerülhetetlenül le kell cseréljék. ennek az árát kevés helyről tudják biztosítani, ezek egyike a Declan deal, hasonlóképpen a Spurs tíz évvel ezelőtti Bale dealjéhez. főleg az akkor vett játékosokkal került a Spurs a top6-ba; a West Hamnek ezúttal a fő célja csak a midtable és a biztos pl szereplés lehet.
Declan ráadásul csak 24 éves, 30-31 éves koráig igen valószínűen 7 szezonnal gazdálkodhat, ebből egy biztos sérülés vagy felépülés miatt kútba esik, marad még 6. az eddig mutatott teljesítménye alapján ebből 4-ben igen jó lesz, 1-ben csak megbízhatóan jó, a maradék némileg kétséges. ezt a lehetséges pályaívet is jelzi a 100-as ár; pláne a mai, nem túl népes szóba jöhető mezőnyben.

 

Declan mellett Havertz biztosan érkezik már - ez ESR számára nem jó hír; Jurrian Timber cb-crb-rb szerződtetése is halad már. Laviáról hallani még, ő 19 évesen a Soton egyik legjobbja volt, én kedvelem. Xhaka már biztosan, Partey pedig valószínűleg távozik; vagyis újra kell húzni a középpályát mert se Jorginho, se Elneny nem terhelhetőek folyamatosan és nem is képesek azt a feladatot betölteni, amit a két távozó többnyire igen jól oldott meg ebben a szezonban.