"Olyan mintha szabott lenne"
Hát de az nem csak olyan mintha... Az már szabva is van.))
A NADÁLY-nak tudjuk a gyökét, írtam is. Hát a NÁD a szótő, ez a lényeg. Vízinövényként köze lehet a vélhetően még ennél is ősibb egyik "VÍZ" értelmű ősi gyökhöz, a NA formához. Ugye sok folyó neve ér így véget, meg pataké. Meg jó pár vízzel közösíthető tárgy is. KAN-NA például. Ez is KÁNY gyökkel indul, majd az ősi víz NA a folytatás. És ez is bingó, mert a locsolókannák csöve kanyargó + víz van benne.
Vagy épp a DOLI-NA szó vége is víz. Ugye ez alapvetően egy víznyelő, DŐL a víz belé !
"A toldalékok maguk is gyökök"
Ez észrevételem szerint eddig részben igaz. A két és háromhangos toldalékoknál fordul elő, hogy meg is találjuk az értelemadó gyököt, ezen a fronton esik meg az is hogy egyet is értünk ilyenkor. Ezeknél a többhangos toldalékoknál valóban igazolható több esetben hogy ezek gyökök is egyben.
Az egy hangos toldaléknál viszont én eddig ilyet igazolni nem tudtam még, egy melléknévképző S hang nem milyenséget fog kifejezni szó elején és közepén. Egy T hang ami múlt idő is lehet, meg tárgyeseti toldalék is lehet, ez is csak szó végén értelmezhető.
Porol és porol-Ó. Ez az Ó ami itt főnevet képez, máshol nem lesz értelmezhető ezen szerepe. Főleg hogy az Ó hang már önmagában is RÉGI dolgot jelent.
Egy N hang szóvégén helyhatározó toldalék is lehet: TETŐ és ebből lesz TETŐN. De ez az értelmezés a helyhatározó ragozást leszámítva máshol értelmezhetetlen lesz.
A VÁSZOLY-VAZUL ügyben jól írod, a VÁSZOLY az eredeti változat, sőt még antikabb lehet a VÁSZOL forma. A királyi jelentést már később toldhatták a névhez. Erre van egy érdekes verzióm, mert már többször megfigyeltem hogy keresztnevek képzésekor a gyökfordítás jelensége gyakoribb, mint úgy általában. Talán a megkülönböztetés okán.
Lehetséges hogy ez a LOVÁSZ szóból keletkezett. Vászoly néven település is van Magyarországon, és őrzi az eredeti magyar hangalakot a település neve...