vizus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 270541

A tegeződés-magázódás igen kényes kérdés. "Akit magázol, azzal fura lenne tiszteletlenül beszélni. " "Rizsa, maga olyan hülye helyből, mint más nekifutásból!" Persze a magázódás azért jelent bizonyos távolságtartást. Mintegy odatesz a két fél közé egyfajta teljesítmény elvárást, követelményt. "Itt nem arról van szó, hogy két akárki találkozott, hanem két tekintélyes, tudást, erkölcsöt, kultúrát birtokló személyiség, vagy legalább én magam az vagyok. Tehát elvárom, hogy személyemben a kultúrámat is tiszteljék, adják meg neki a tiszteletteljes megszólítást. Persze egy idő után eljuthatunk a tegeződésig, de ennek meg van a maga helye, útja, módja. Hová lenne a világ, ha kipusztulna ez a fajta kultúra, teljesítmény elvárás egymástól?" Aki tegeződik, az azt mondja: "Egy vérből valók vagyunk te meg én! Testvérek vagyunk Krisztusban, vagy a celebekben, hagyjuk a veretes gondolatokat, gondokat, mély lélegzeteket másra, más alkalomra!" Tanárként - óvodától egyetemig tanítva - a kis ovisokat tegeztem, ők vagy visszategeztek, vagy bácsiztak. Alsósok közül már alig akadt, aki visszategezett volna. Felsősök közt csak néha fordult elő nyelvbotlásként. Az alternatív középiskolások egynémelyike - akiket nem tanítottam korábban, szintén visszategezett. Főiskolások, egyetemisták olyan fele-fele arányban. Ha valamelyik magázott: "Mások előtt persze legjobb ha tegezel, de négyszemközt nyugodtan szólíthatsz mesternek!" (Művészeti tárgyakat tanítottam, márpedig itt, valamint sportemberek közt inkább a tegeződés dívik.) Nekem nem lett volna természetes, hogy egy gyereknél, akit óvodás kora óta tanítok, egyszer csak átálljak a távolságtartó magázódásra. Inkább nekik ajánlottam fel nyolcadik után, hogy ha természetesebbnek tartják, nyugodtan tegezzenek vissza. Kevesen éltek vele. Ha most találkozom velük, már negyvenes-ötvenesek: "Na, mivel már te is beleértél a korba, én meg ugye semmit nem öregedtem, legjobb, ha tegeződünk!" Természetesen akadnak aranyos, vagy bosszantó helyzetek. Az albán pékség kis tinije egészen törve beszél magyarul, eleinte tegezett. Aztán a főnökei elmagyarázták neki, hogy ezt itt nem illik. Elkezdett magázni. Mondtam neki, hogy nekem aranyosabb volt az előbbi, de nem probléma ez sem. " Máskor meg a számomra lehető legellenszenvesebb figura tegezett le, lekezelő agresszivitással kérdezve valamit. Tárgyszerűen válaszoltam, tegeződve. "... neveld vagy tűrd őket! (Július Caesar) Nevelésnek esélyét sem láttam.

 

Hajózik egy püspök a tengeren. Látja, hogy egy szigeten egy szőrcsuhás remete imádkozik.

Kössünk ki, meg akarom ismerni ezt a szent embert!

Ahogy kikötnek, hallja ám, hogy a hajlongó ember azt kiabálja:

-          Átkozott legyen az isten!

-          - Mit művelsz itt ember! Hogyan merészeled káromolni az Urat!

-          - Dehogy káromlom, Húsz éve imádom ezen a lakatlan szigeten, övé minden gondolatom!

-          - Akkor ne azt mondd, hogy átkozott legyen, hanem, hogy áldott legyen!

-          A remete zokogva hálálkodik amiért megmentette a lelkét a förtelmes bűnből, amiben eddig élt, és mondogatni kezdi: Áldott legyen az isten.

-          A Püspök elhajózik, hanem hallja ám, hogy a remete kiabál a partról:

-          - Várj, püspök. Mit is kell mondanom? És szalad a hajó után, a víz tetején.

-          Mondd nyugodtan azt, amit eddig!

Azaz: nem a mondandó formája a fontos, hanem amit ki akar fejezni.

 

Külön téma a hölgyek-urak tegeződése, magázódása. Mindkettőnek meg van a maga bája, ezt a korosztályos témát most nem részletezném.

A kérdésnek egyébként komoly szakirodalma van, igen tanulságos pl. ahogyan a kora középkori még a katonai demokrácia viselkedésmintái közt élő magyarság csak a tegeződést ismerte, mindössze az úr, uram szó jelentett megkülönböztetett tiszteletet. Ahogy az ógörögben, latinban sem volt elkülönült tegező-magázó mód. "Oszt mégis értek el bizonyos sikereket. (Utalnék vissza a korábbi: mivé lenne a világ ellenvetésre. Ahogyan a hollandokat, svédeket se lehet kudarcot-kudarcra halmozó népségnek tekinteni, akik nemrég tértek át az általános tegeződésre, bár erről megoszlanak a vélemények. "Haldoklik a Nyugati civilizáció! Már a szakadék szélén áll, mi már előttük vagyunk egy lépéssel!"  "Hát, ha haldoklik, akkor nagyon szép halála van!")

 

Csak két könnyed példa:

https://qubit.hu/2018/04/09/futotuzkent-terjed-a-tegezodes-vegleg-kikophat-a-magazodas-a-nagyvarosi-nyelvhasznalatbol

 

https://iho.hu/hirek/tegezodes-vagy-magazodas-ez-itt-a-kerdes-190220