Sziasztok,
Adott egy régi parasztház Fég gázkazán + öntöttvas vegyes kazán központi fűtéssel.
A vegyes kazán gravitációsan tud működni, mert a hagyományos vastag acélcsöves rendszer visszatérő ága szimplán a padlófeltöltésben fut.
Mivel a ház 100+ éves, a fűtésrendszer meg 40+ éves, időnként itt ott kilyukad, jellemzően az elágazásoknál ahol hegesztve volt.
Régi öntöttvas radiátorok vannak.
Már kétszer feltártunk, kijavítottunk ilyet sk. , de megint van egy lyuk valahol. Egy szezon alatt kétszer töltöttem rá vagy 30-30 liter vizet.
Jó volna végleg megoldani, de ugye vagy az egészet felbontjuk, vagy mindent átalakítunk új külső csövezéssel keringtető szivattyúsra.
Mindkettő drága és bonyolult. Sajnos anyám már a 85-öt tapossa, még ott sem igen hagyhatom őt napokra egy össze vissza felbontott padlóval.
Szóval nem egyszerű.
Találtam ezt az oldalt a neten . https://www.gepeszbolt.hu/318-tomito-folyadekok Van valakinek tapasztalata ilyenekkel kapcsolatban?
Éppenséggel ez sem olcsó, kb. 200 liter víz van a rendszerben.
Tehát egyrészt jó volna ha ennyi pénzért működne is valami csuda folytán, másrészt nem tömi el pl. a gázkazán hőcserélőt is?
Azt sem láttam a leírásokban, hogy ezt az anyagot benne kell-e hagyni végleg, vagy egy idő után le lehet cserélni megint tiszta vízre?
(Arra gondolok, a gázkazánt kiiktatnánk egy megkerülővel a kezelés idejére aztán majd visszakötnénk)