speaker Creative Commons License 2000.04.11 0 0 971
Kedves bubis!

Érvelésed, már megint csak arra bizonyíték, hogy milyen helytelen, ha emberek felületes beleolvasások alapján kezdenek érvelni bibliai idézetekkel. Pont úgy, mint Lenin összes műveivel, Marx, vagy Mao tanításaival. Aki komolyan azt olvassa ki a bibliából, hogy Isten itt a földön büntetgeti ezért meg azért a cselkedetéért az embereket, az a teremtés alapvető dolgaival nincs tisztában. Isten szabad akaratot adott nekünk és nem ezen a földön van az elszámolás. A biblia ószövetségi része a tudatlan, istentől rettegő ember irománya, annak tükre, mit gondol az ember az isteni tanításról. Nagyon tanulságos a bibliának ez a része, hiszen megmutatja, milyen félelmekkel várta az ember a megváltót, milyen téveszmék gyötörték.
De a megváltó itt járt közöttünk. És ma, ha Kirie Eleisont kiáltunk, nem a földi gyötrelmek elkerüléséért könyörgünk, hanem azért, hogy az egész életünk érjen jó véget. Ha nem így lenne, a vallásosság egyszerű kereskedés lenne, én felejánlok valamit Istennek, ő cserébe mentesít a bajok alól, stb. Ez bizony ószövetségi primitív szemlélet. Az, meg hogy azért könyörögjön valaki, hogy Isten büntesse meg az ellenem vétőt, valóságos Istenkáromlás. Csak a vallás alapelveiben teljesen járatlan és primitív emberr képzelhet ilyen badarságot, hogy Isten majd minden embernél beavatkozik a folyó ügyekbe és tisztába tesz minden bajba került embert, mint egy becsinált csecsemőt.
A szekták nagy veszélye, hogy a legostobább babonaságokat terjesztik, a vallás alapvető ismerete nélkül hirdetnek ősi vallási kultúrák dokumentumaiból kényükre kedvükre kiragadott idézeteket, és az, hogy ezt legtöbbször aljas indokból, rossz szándékból teszik.

Előzmény: bubis (970)