Hiryu27 Creative Commons License 2023.06.13 -1 0 181768

lemil face 

 

Fotelszakértés következik Tom Cooper térképeire és saját ismeretekre támaszkodva:
Június 9-én az ukrán 35. Tengerészgyalogos Dandár (tgy.dd.) és 37.tgy.dd. megerősítve a 4. Harckocsi Dandár (hk.dd.) erőivel sikeresen elsöpörte az útjából az orosz fedező-biztosító öv harcelőőrseit Nyeszkucsnye településen. Majd (már 10-re átcsúszva) tovább támadva felszabadította Sztorozseve-t a Mokri Jali folyó K-i oldalán. Ezzel a támadó dandárok elő lépcsőben lévő zászlóaljai sikeresen teljesítették a dandár közelebbi feladatát, tehát a döntő ukrán támadás első lépcsőfoka pipa.
Június 10-én az ukránok tovább támadtak, és sikeresen betörtek az orosz fővédőövbe (FEBA = Forward Edge of Battle Area), és behatoltak Makarivka-ba. Erre abból következtethetünk, hogy az oroszok bevették a TELJES 127. gépesített lövészhadosztályt, ami az 58. hadsgereg stratégiai tartaléka. Ez pedig arra enged következtetni, hogy az orosz védelem nem elég mély, hiszen az orosz védelem első vonalától (FLOT = First Line of Own Troops) "csupán" 5km mélységig törtek az ukránok. Normál esetben ilyen mélységben kezdődne csak az orosz FEBA, amelybe való betörés miatt még nem kellene bevetni a stratégiai tartalékot. De az oroszok bevetették, így én arra következtetek, hogy muszáj volt.
Jóllehet, a teljes 127.glöv.ho. bevetésére sor került, a terep miatt nem egyszerre vetették be az oroszok, hanem legfeljebb 2-2 zászlóaljanként (egyszerűen nem fér el több azon a helyen). Emiatt az ukránok sikeresen meg tudták őket állítani, sőt a jobb döntéshozatali rendszerre, felderítésre és tüzérségre támaszkodva visszaverték az ellenlökést és egyes hírek szerint Urozsajnye és Sztaromajorszke is ukrán kézre került június 12-re.
Tom Cooper szerint az ukránok ma (06.13.) tovább támadnak Sztaromlinyivka felé (ez már 15km-rel van az orosz FLOT mögött), ami hadműveleti szintű áttörést jelent. Ez esetben a döntő ukrán támadás második lépcsőfoka is pipa.
A legsürgetőbb kérdés az, hogy sikerül-e az ukránoknak legyőzni az orosz 127.glöv.ho. erőit a már bevetett 3 dandárjukkal. Ha igen, akkor bevethetik a stratégiai második lépcsőt (még 3 dandárt),hogy további 10-20km mélységben törjenek előre (siker kifejlesztése, aka harmadik lépcsőfok), majd újabb 3 dandár bevetésével további 10-30km mélységbe törve bevezethetik az üldözést (aka negyedik lépcsőfok). Ebben az esetben akár jó esélyük lehet, hogy a következő 1-3 hétben elérjék az Azovi-tengert.
Ha az oroszoknak sikerül megállítani az ukrán támadást ahol ma járnak, akkor az ukránoknak nagy valószínűséggel még legalább 3 dandárt kell bevetniük, hogy elérjék az eredeti peremvonaltól számított 30km mély stratégiai betörést, ám ezzel még koránt sem arattak döntő győzelmet.
A jelenlegi korlátozott információkra támaszkodva úgy vélem, hogy a mai nap csatái Makarivka és Sztaromlinyivka között döntő fontosságúak. Ha az ukránok győznek, akkor jó eséllyel elérik az Azovi-tengert, ha az oroszoknak sikerül további ukrán erők bevetését kikényszeríteni, akkor ez erősen kérdéses. A történelmet most (is) az ott harcoló katonák, alegységparancsnokok írják.
Országok sorsa múlik azon, hogy ezekben az órákban milyen gyorsan és pontosan érkezik egy tüzérségi tűzcsapás, hogy alegységparancsnokok milyen helyzetképpel rendelkeznek (situational awareness), hogy milyen gyorsan és pontosan jelentik a katonák az ellenség helyzetét, hogy egyes parancsnokok milyen bátran (de nem vakmerően) hajlandóak kezdeményezni, valamint, hogy milyen gyorsan érkezik az utánpótlás.
Természetesen az elérhető, és folyamatosan változó információk függvényében lehet, hogy sok mindent át kell(ene) majd írni. Köszönöm, hogy elolvastátok. Vitatkozni é