Saol Creative Commons License 2000.04.11 0 0 5
Nos én a következő variációkat éltem át.
1. Az első munkahelyemen - még annó -, be voltam jelentve minimál bérrel és az e fölötti részt, feketén kaptam. Ez nagyon régen volt és már nem szokás.
2. A másik helyemen be voltam jelentve 100e ft – al, és e fölött mint egyéni vállalkozó számláztam egy nagyobb összeget. Ebben az a jó, hogy elég, ha másod állásban vagy vállalkozó, így nem kell tb-t fizetned, és viszonylag kevés könyveléssel jár. A baj viszont hogy éppen most indult be ezekre az APEH, mert ez egy úgy nevezett színlelt szerződés kategóriába esik, amit elégé szabálytalan ahhoz, hogy mind a munkáltatót mind a munkavállaló megüsse a bokáját. Mai napon még a legtöbb helyen tudtommal ez a felállás, de ha jósolhatnék, akkor azt mondanám, hogy ezek át fognak alakulni a harmadik kategóriára.
3. Az emberke nincs ténylegesen bejelentve az adott cégnél, hanem alapít egy bt-t, és havonta számlázz egy nagyobb összeget. Ez azzal jár, hogy a saját Bt-jének, egy alkalmazottjának kell lennie. Tehát mondjuk minimálbérrel jelenti be magát az emberke, és maga után fizeti a TB -t és minden csuda jó dolgot. Ez több könyveléssel jár és főképp azoknak éri meg, akik tudnak számlát szerezni, illetve van költségük. Bár a könyvelők szerint ez a legjobb megoldás mivel nem igazán nyomon követhető hogy mikkor vettél ki pénzt a Bt-ből. Így azt is mondhatod hogy te nem vettél ki pénzt csak a fizetésed...:)))
4. A negyedik a legszebb, de a legritkább esett. Ilyenkor a cég egy az egyben bejelenti a munkavállalót, de ez főképp ott fordul elő ahol viszonylag alacsonyak a fizetések( nettó 100 e alatt ) illetve nagyon nagy - külföldi - cég. Mivel a tapasztaltabb programozók elkérnek több mint nettó 200 e - ft is ezért őket több mint 300 e -ft - al kéne bejelenteni ami a céget nézve húzós. Itt ugye a munkavállalónak nincs problémája a könyveléssel.