Thernitibi Creative Commons License 2000.04.11 0 0 17
Alternatív jvvedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek Fejlesztése és sokszínűsítése.

Baja város és térsége idegenforgalmának fejlesztése

Jövőkép

Legfontosabb célkitűzések az idegenforgalom fejlesztésére:
- A térségben élő emberek életminőségének javítása a gazdaság fellendülése révén. - A települések népességmegtartó erejének fokozása.
- A települések természeti, kulturális értékeinek feltárása és működésbe hozása.
- Emberi erőforrások (hagyományok, tradíciók, ötletek, civil szerveződések stb.) aktivizálása, megújítása és fejlesztése.
- A térség komplex társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése. (Az emberi élet szinte minden területét átfogó fejlesztést jelenti, vagyis a fellendülő idegenforgalom a vállalkozások valamennyi területére hatással lesz, illetve ez a folyamat visszafelé is működik, a gazdaság más területeinek a fejlődése hat az idegenforgalomra is.)
- Az idegenforgalom szinte valamennyi ágazata működésbe hozható a térségben mivel az ökonómiai, ökológiai, humán és a kultur-antropológiai sajátosságok arra alkalmasak. (öko-, vízi-, bor-, gasztronómiai, konferencia, pihenő-, gyógy-, diák, sport-, lovas, falusi és tanyasi stb. turizmus).
- A térségbe látogató turisták számának növekedése.

II.

Helyzetfeltárás. Baja és térsége idegenforgalmi adottságai:

Gazdasági adottságok: - A térség ökonómiai történetében jelentős szerepet játszott a kereskedelem és a vendéglátás. A század elején (igen nagyforgalmú) szárazföldi és vízi kereskedelem központja volt Baja, szállodákkal, vendégfogadókkal, éttermekkel, kiskocsmákkal. A város polgárainak jelentős része a vendéglátásból élt. Érzéküket, affinitásukat ezzel a gazdasági ágazattal a mai napig megőrizték.
- A már ismert történelmi, politikai okok miatt a térség gazdasági szerkezete erősen megváltozott az elmúlt ötven évben. A jelen kor gazdasági átalakulása azt a tradicionális gazdálkodáshoz való visszatérést mutatja, mely a térség virágzó időszakát idézi. Igen sok kisvállalkozó kezdett szállodát, panziót, campinget építeni. Szabadidő eltöltésére alkalmas lovas iskolát, borpincét, sportpályát üzemeltetni. Kevés azonban az a kisvállalkozás, mely ezen a területen az európai színvonalat tudja nyújtani, illetve rentábilis a vállalkozás működése.

Természeti adottságok: - Baja és térsége lakóinak életében, történelmében is meghatározó jelentőségű a víz. A Duna és a város alatt folyó Kamarás-Duna (Sugovica), valamint a térségben lévő folyamszakasz mellék és holtágai. Tavakkal, mocsarakkal, morotvákkal sűrűn szabdalt területeken az ország legnagyobb egybefüggő ártéri erdősége található. A Gemenc, az alsó- Duna ártér ligeterdőkkel borított területe hazánk legszebb természeti kincseihez tartozik.
A terület északibb része egészen más természeti hangulatot nyújtó homokos, buckás vidéke ősborókások őrzője, gazdag szőlőter-melő vidék, kitünő borokkal.
A térség halban, vadakban, flórában gazdag, védett vidék ritka természeti szépsége idegenforgalmi vonzerővel bír. ' - . -

Kulturális adotts~ígok:
- A térség települései elmúlt korok sokszínű építészeti remekeit őrzik:. a neobarokk köz- és polgári épületeket, valamint a magyar, sváb, bunyevác, sokác, szerb iparosok és parasztok házait.
- A bácskai kultúrához tartozik a népművészet máig élő hagyománya, a fazekasság, szövés, kosár és csuhéfonás, fafaragás, a megőrzött népzene, néptánc és viseletek.
- Bácskai kultúrát a sok száz éve együtt élő nemzetiségek tették egyedülállóan széppé és sokszínűvé és egyedivé.
- A bácskai ember igazi vendégszeretettel kínálja a tájra jellemző ízes, f"uszeres ételeit és kiváló könnyű borait az idelátogatóknak.

III.

IV.

Hiányosságok.
Nagy problémája a térségnek, hogy hiába tudják az itt élők, hogy ez a természeti és kulturális örökség vonzó lehet a turizmus számára, a fogadóképesség infrastrükturális feltétele hiányos és a meglévők többségének a színvorialával problémák vannak. Ahhoz, hogy igazán megmutathassa Bácska kulturális arculatát, arra alkalmassá, bemutathatóvá kell tenni. Fel kell eleveníteni a már elfelejtett mesterségeket, hagyományokat.
Egyes - turizmus számára látványos vidék - járművel megközelíthetetlen. Ez elsősorban a tanyavilág, ill. a Gemenci erdő.
Kulturális programok, események szervezése akciószerű, néhány napra korlátozódik. Kulturális szolgáltatások nincsenek, vagy igen korlátozott mértékben vehetők
igénybe.
A vendégfogadók személyiségével, szakmai felkészültségével, műveltségével (pl. egyetlen idegen nyelvet sem beszél.) is gyakran vannak problémák.
Előfordul, bár nem ez a jellemző, hogy a vállalkozó szeretné, ha gyorsan megtérülne a befektetése ezért színvonaltalan, minőségileg erősen kifogásolható és drága szolgáltatást nyújt. Ez az éttermeknél tapasztalható elsősorban.

Stratégia

Prioritások
A program stratégiájának középpontjában az
- Idegenforgalom infrastruktúrájának fejlesztése áll, azt követi az idegenforgalmon belüli ágazatok.
- Program- és szolgáltatás fejlesztéséhez szükséges beruházások. - Vállalkozók szakmai képzése.
- ' A térség idegenforgalmát működésben tartó szervezet, iroda létrehozása.
A stratégián belül önkormáuyzati, egyéni és közösségi (nvu-profit) tevékeuységek jelennek meg:
l. Az egyéni, ill. önkormányzati programok keretében a már működő vállalkozások elsősorban az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos beruházásokat tervezik.
II. A közösségek ill. non profit vállalkozások, melyben a tagok egyéni kockázat vállalás nélkül kívánnak jövedelemszerző tevékenységet folytatni, a térség idegenforgalmának szervezésével, kulturális ágazatának, azon belül is a programfejlesztéssel és kínálati alternatívák fejlesztésével kívánnak foglalkozni.

V.

Alprogramok

Öukormányzatok és intézményeinek programja:
Tanyavilágban lévő turisztikai látványosságok és tanyasi panziók megközelítése céljából szilárdburkolatú bekötő utak és kerékpár utak kiépítése.
Konferencia turizmus fejlesztése érdekében konferencia terem korszerűsítése, technikai eszközökkel történő felszerelése.

Egyéni vállalkozások:
Meglévő szállodákban, panziókban szálláshelyek, éttermek, konyhák bővítése, eszközfejlesztése, korszerűsítése.
Szolgáltatások bővítése (pl. vízi eszközök, ill. kerékpárok kölcsönzése.)
Szabadtéri programokra alkalmas udvarok, parkok kialakítása. (Halfóző, grillsütő helyek, ill. sportolásra alkalmas pályák építése.)
Gyógy turizmus fejlesztése új gyógyvizes medencék építésével.
Falusi, tanyasi turizmus keretében már meglévő szálláshelyek, éttermek bővítése, korszerűsítése. Fűtéskorszerűsítés. Borozó, camping, csónak kikötő, játszótér kialakítása.
Régi tanya felújítása turisták fogadására.
Új, tanyasi fogadó építése, komplex szabadidős tevékenységre alkalmas program beindítása. (állatfarm, lovaglás, horgászat)
Szabadidős parkok kialakítása és korszerű, melegvizes szabadtéri úszómedencék építése, speciálisan gyermekeknek és mozgássérültek számára.
Lovasturizmus fejlesztése a lótartás körülményeinek korszerűsítése, lóállomány növelése, szabadtéri lovagló pályák kialakítása.
Borturizmus fejlesztése. Borpincék építése, a meglévők fogadóképességének növelése és minöségi fejlesztése.
Bio termékek előállításához szükséges eszközök fejlesztése (pincék helyrehozása, szőlők átállítása biotermelésre, palackozó és gyümölcs szárító létrehozása.), mely termékek a vállalkozó éttermében kerülnek felhasználásra.
Esztétikus, ízléses és szép bajai emléktárgyak készítése és értékesítése. Műhelyek kialakítása, a meglévők bővítése. Üzletek bővítése.
Ökoturizmus fejlesztése. Halászat, horgászat, vadászat feltételeinek minőségi változtatása. Halastó építése. Erdei kisvasút korszerűsítése.
Erdei és tanyasi iskola program fejlesztése. A meglévők szálláshelyeinek koszerűsítésével, bővítésével.
Nouprost szervezetek:
A térség idegenforgalmának megszervezése, idegenforgalmi információs központ kialakítása. Bája és térségének látványosságainak, idegenforgalmi programjainak belföldre és külföldre történő kiajánlása. (Iroda helységének megvásárlása, átalakítása, berendezése, technikai felszerelése.)
Szárazföldi skanzen létrehozása, kismesterségek központjává alakítása. A térség sváb és bunyevác hagyományait őrző épületek megvásárlása. A térség kézműves kultúrájának bemutatására és megtanulására alkalmas eszközökkel történő felszerelésük.
Vízi skanzen létrehozása. Régi dunai hajó, bárka és vízimalom építése, bemutatása a Sugovicán. Halászati, horgászati eszközök bemutatására alkalmasak, ill. a vízimalom teljesen működöképes, őrlésre alkalmas.
Hagyományos kismesterségek, kézműves ipar felelevenítése. Műhelyek kialakítása. (Szövés, fazekasság, fafaragás stb.)
Szabadtéri sporteszközök telepítése szabadidős park kialakítása.
Diákturizmus fejlesztéséhez szükséges étkezési feltételek javítása.
Horgász és halászturizmus fejlesztése. Eszközkölcsönzés, vegyes használatú gépkocsi, kishajó és kerékpárok vásárlása a halászati, horgászati helyek megközelítésére.
VI. a projekt tervezett kölltsége
1. Éttermek szállodák technikai, színvonalbeli férőhely szerinti fejlesztése városunkban: 272.500.000Ft
Falusi tanyasi turizmus fejlesztése:378.600.000
Borturizmus fejl. :185.000.000
Lovas turizmus fejl.: 31.000.000
Gyógyturitmus fejl.: 80.000.000
Gasztronómiai turizmus fejl.: 50.000.000
Idegenforgalmi irodák információs központok, adatbázisok létrehozása, programszervező iroda kialakítása:20.800.000
Idegenforgalmk kiadványok,gyűjtemények, tanulmányok, történeti feltáró és összefoglaló munkák, nemzetiségi kutató munkák végzésére, a kiadványok megjelenésére:16.000.000
Kézműves hagyományok felelevenítése, műhelyek kialakítása, kézműves központoklétrehozása oktatás, tanulás céljából:44.400.000
Kézműves termékek, tájjellegű egyedi termékek, hanghordozók előállításának technikai, műhely szintű feltételeinek megteremtése, kereskedelmének megszervezése:63.000.000
Városi konferenciaterem fejlesztése:18.000.000
Ökoturizmus fejlesztése:291.000.000
Diákturizmus, sérűlt és hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok különleges kialakítású szálláshelyek, programlehetőségek kialakítása:10.500.000
Egyébb szebadidős lehetőségek fejlesztése. dszárazföldi, vizi skanzen gemenci kisvasút fejlesztése, sportuszoda bővítés korszerűsítés, szabadtéri sporteszközök telepítése:385.000.000
Programfejlesztés költségigénye összesen:1.846.600.000Ft
VII.

A projektek saját forrásai:
Meglévő, a térségben már működő idegenforgalmi infrastruktúrák. Szállodai férőhelyek, panziók, kulturális szolgáltatások, melyek bővítésre, korszerűsítése alkalmasak. Anyagi erők koncentrálása.
Azok a reális elképzelések, ötletek, melyek megvalósíthatók, és turizmus szempontjából érdeklödésre számot tarthatnak.
Szellemi és anyagi erők koncentrálása egyes vállalkozók, ill. közösségek esetében. A szövetkezés, összefogás.
Saját munka, családi összefogás.

VIII. A program közvetlen hatása és következménye:
I. A térség idegenforgalmi infrastuktúrájának kiépítése, korszerűsítése. A térség értékének növelését jelenti minden szempontból. (Beruházások, szolgáltatások, stb. )
II. A térségben rejlő idegenforgalmi nevezetességek programszerű feltérképezése és müködésbehozása.
III. Munkahelyteremtés, ill. közösségek, szövetkezések létrejötte megélhetést növelő jövedelemszerzése céljából, csökkenő munkanélküliség.
IV. Gazdasági fellendülés. Nagyobb bevétel, nagyobb vásárlóerő, több beruházás. V. A térség gazdasági fellendtilése, melynek következtében új munkahelyek
teremtése.
VI. Nő a térség lakosság megtartó ereje. VII. Bácskai kultúra megújulása.

Összefoglalót készítette;

Héhn Gizella Vendégváró Bácska Egyesület