SoftReset Creative Commons License 2023.06.09 0 0 27

Nem kétlem az alkalmi sikereket. Ugyanakkor az effajta eredmények hatásossága csak hosszú évek múltán derül ki. Korunk fő problémája a rövid távon előnyös, de hosszú távon károkat okozó jelenségek felhalmozódása.

 

Egyébként pedig nem a siker a lényeg. A mai szemléletben a sikeresség számít, ám ez csak egy súlyos, mérgező hazugság, mely jól hangzik, és mindenki elhiszi. Valójában pedig - szintén hosszú távon - romboló nézet. Élvezetes és romboló, akár a drog.

 

Ami számít, az nem más, mint a siker felé megtett út, azaz az erőfeszítések sokasága. A siker sem kell hozzá, sőt ha nincs is, mégis elmondhatjuk: megcsináltunk, végig csináltunk valamit. És ettől tartósan értékesnek érezhetjük magunkat. Feltéve ha nem a sikert bálványozzuk, mint egyfajta istent.

 

Éveken át tartó munkásságodat éppen ezért becsülöm, ellentétben másokkal, akik az eredményben kételkednek, és nevetségessé tesznek. Valamit megcsináltál, és ennek a munkának értéke van. Feltehetőleg hasznos dolgok is akadnak benne bőven, de mint mondtam, nem ez számít. (pl. a MÉM szemlélet feltehetőleg jó lesz még valamire)

 

Példaként hozható fel, és más is hivatkozik rá, a flogiszton elmélet makacs forszírozója, Ernst Stahl. A tudomány rengeteget köszönhet neki, mert része volt a tudományos vitáknak a kialakításában. Végeredményben a sikertelensége nem számít, bár Lavoisiernek volt igaza (pedig őt meg kivégezték). De a tudománynak mégis csak nagy alakja, és az orvostudományban kialakított szemléletmódja éppen napjainkban válik világossá (feltéve ha a gyógyszeripar el nem tapossa).

 

Ha majd sikertelenséget tapasztalsz, ne aggódj miatta. Egy olyan kort hozott el a bőség társadalma, melyben a valamiféle isten létezésével kapcsolatos gyanakvás felerősödött, és főként a fiataloknak hiányzik egy biztos alap, amelyet csak a hit tud megadni. A tudás azért nem, mert már képtelenek arra az erőfeszítésre, hogy tanuljanak. Az emberek hinni akarnak, nem tudással teli fejre vágynak. Ahogy egy teológus megjegyezte: "Amióta az emberek nem hisznek, mindenféle hülyeséget elhisznek". A sok hülyeség nem egységes, mindenki tartozni akar valahová, és a különbözőségek viszályokat keltenek. Majd háborúkat. A római birodalom romjain, 313 után ezt az egységesülést a Kereszténység legalizálása hozta el. (majd az uralom magához ragadta mint eszközt és visszaélt vele, amely a történelemben nyomot hagyott).

 

Nem ajánlatos megrekedni. Ha nem sikereket erőltetünk, akkor helyette folytathatjuk a megkezdett munkát, Ez sokkal jobban gyógyít mint bármi más.

 

 

Előzmény: MemetikaTan (24)