Csokis Creative Commons License 2023.06.06 0 0 102562

Sziasztok! Kéne csinálnom egy előzetes kalkulációt a szüleimnek (86 évesek, szóval nem ugrálnak az interneten), mert a kéményesek közölték, hogy vagy kibéleltetik a kéményt, vagy elzárják a gázt. Mivel cserépkályha van Héra gázégővel, így könnyen lehet, hogy erre rájön egy gázvezeték csere tervvel együtt, és akkor még mindig egy 50+ éves cserépkályhájuk van, egy hasonló korú égővel. Szóval elkezdtem gondolkodni ehelyett egy hűtő-fűtő klímán.

A tél leghidegebb hetében a gázfogyasztásuk 30 m3 volt. Ez kb. 1000 MJ, ami 280 kWh, azaz 40 kWh/nap. (Egyetlen szoba, egy oldala néz az utcára. Csatlakozik hozzá egy minden oldalról körbezárt, de gyakorlatilag egybenyitott hall, és egy három oldalról körbezárt, egy oldalról a zárt lépcsőházra néző fürdő.) Szóval ide kéne egy klíma. Milyen költségekkel kell számolnom?

- Kell egy új, H-tarifás villanyóra (gondolom), amihez kell egy regisztrált szerelő. Ez mennyibe fáj? (csak úgy tól-ig) 

- Kell hálózatfejlesztést fizetni?

- Be kell kábelezni a klímát a lakáson belül (kb. 15 méter vezetékezés az előszoba - hall - nappali vonalon)

- Nyilván kell a klíma, plusz a szerelés. (zárt erkélykorlát mögé menne a kültéri, legalább azt nem kell terveztetni, és alpin munka sem kell)

- El kell bontani a kályhát, meg a gázcsövet, ez utóbbi gondolom terv köteles. (Vagy marad, mert elfér.)

Kihagytam valamit? Előre is köszi!

Feltettem a klímás topikba is, de ez több dolgot is érint, mint a klíma (villany, gáz, engedélyek), ezért hátha...