Fecóka Creative Commons License 2000.04.10 0 0 7973
Ali Ttaik-al-Rep:
"A MILLFAV nem kevesbe egyedi? A miskolci sem hasonlitana, mivel ott egy meredek fel es egy kevesbe meredek, de hosszabb lejtszakasz lenne. (Ha jobban ismernem a trieszti megoldast, meg tudnam mondani, az hasznalhato-e ilyen terepviszonyok kozt.) "
A fogasüzem önmagában egyedi, nem az adott megoldása az. Mégpedig attól különleges vasúti jármű, hogy a vonóerő nem a vasúti kocsi kereke, és a sín között, hanem a kapaszkodó fogaskerék és a fogasléc között lép fel. (Ezért is hívják fogaskerekűnek. :-)) ) Tehát ilyen szempontból lényegtelen, hogy hol megy. Ha hegymenetben van lejtő is, akkor gondolom, attól még egyedibbé válna. :-)) A MILLFAV is feltételezhetően egyedi, mint földalatti. Pedig a jármű önmagában sokban egyezik a Ganz csuklósokkal. Valószínű, hogy más a karbantartási előirás rá, mint a közúti villamosokra. (szigorúbb)

"Talan tenyleg a legolcsobb megoldas a jarmucsere lenne az alagutepitessel szemben,
mert vegyes uzemu jarmu siman ramehetne a villamospalyara, a feszultsegvaltast, vagy egysegesitest is konnyebb megoldani.
Ezt ugyan én nem mondtam, de lehet. Bár akkor az űrszelvénynek is azonosnak kellene lennie. Az meg akkor már fogaskerekű-villamos lenne. :-( A feszültség nem gond, hiszen az "elöző" fogas még 600V-tal ment. De nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb lenne ez a megoldás. Főleg, ha az 56-osból gyorsvasút lesz.

"Es akkor valoban lenne a Moszkva teren rendes atszallasi lehetoseg (en egyebkent még igy is, ha van eleg idom, inkabb fogassal megyek, mint a 21-es busszal...;)) A ritka, de kiszamithato menetrend meg mindig jobb, mint az, amirol annyit tudok, hogy "majd jon"... "
Kivéve, ha az egyik 20 percenként jár a másik meg 5-7 percenként. (bocs az új menetrendjét nem tudom a 21-esnek) Ráadásul a Moszkvásról csak átszállással tudsz eljutni oda, ahová a 21-sel közvetlenül. De mondjuk nagy dugó, vagy hó esetén tényleg jobb megoldás az 56-18 villamos, fogaskerekű. Kár, hogy akkor sem sűrítik a fogast, és nem reklámozzák.
Fecó