HV Andi Creative Commons License 2023.05.31 0 0 2713

Sziasztok!

Ha valaki tudna segíteni nekem, nagyon megköszönném. 🙏

Szemben az út túloldalán tarvágást csinálnak a héten és ezért gyorsan kiemeltem egy kis eperfát (azt hittem, mogyoró, de ebbe ne menjünk bele 🫣😅). Azóta meghatároztam, Morus alba. Ez reális is, mert kb 100 méterre van egy fekete termésű (de Morus alba) jó nagyra nőtt példány, arról származhat. Kb két méteres, egyetlen kis szál, még az alsó 50 centin is hozza a levélrügyeket.

Nagyon tanácstalan vagyok, hogy hova ültessem a telken, mert félek az erős sarjadzás miatt is, félek, hogy erős lesz a gyökere, illetve hogy minden csupa szeder folt lesz. A napelemet sem szabad leárnyékolnia, így nagyon szeretném, ha nem nőne meg 4-5 méternél magasabbra. De nem értek hozzá, hogyan kell koronát kialakítani, még csak most kezdtem el kertészkedni, fát még soha nem ültettem és nem is gondoztam.

Akinek van türelme nekem tanácsot írni, nagyon megköszönném, ha felvenné velem a kapcsolatot: hegylako86@gmail.com

Hétfőn este emeltem ki, azóta egy vízzel teli kaspóban áll, de nem tudom, hova ássak neki gödröt. Hány méterre tegyem a kerítéstől? És a térköves járdától? És a háztól?

Más fám egyenlőre nincs még és viszonylag nagy területünk van, de a négy gyerek labdázik, szaladgál, azt is figyelembe kell vennem.

Olvastam olyat, hogy valaki meg tudta metszeni úgy, hogy bokor termetű maradjon.. azt hogyan kell?

Köszönöm, ha segítesz 🙏🤗