_Berci Creative Commons License 2023.05.27 0 0 181071

 

Megfelelő lövedék típussal használva nincs szükség luftballonnal bohóckodni a célzás agyon pontosításához: ha 300m-en belül talál, az már jó (az elg.-nek meg rossz...)

 

A luftballonokkal azert kell (es lehet is) bohockodni, mert nem atomhaboruban vagyunk (legalabbis eddig nem az volt a jellemzö) ... es egy ~1500 km-es frontszakaszt (ami több helyen 2, 3-szoros megerösitest jelent) csak igy lehet effektiven tamadni (a többi lehetösegekkel együtt, mint ATGM különbözö valtozatai), az uj modszereket alkalmazni (aminek vegülis, ~5000 ev (civilizacios felödes) utan most el is jött az ideje). Ami van, azt pedig kb. alkalmazzak is a felek. Ugye eddig nem ugy nezett ki, hogy nagy szamban szükseltetik az ilyesmi (ezert nem katonai minöseg a nagy resze, hanem hetköznapi kereskedelmi barkacsaru).

 

Mivel az ágyúlövedékek 20 ezer G feletti farba rúgással indulnak, ...

 

1. Hat nem nagyon. Ha egy 8 meteres csöböl ki kivansz löni egy lövedeket (mondjuk a muzzle velocity ~1000 m/s legyen), akkor a lövedeket nem 20 000 G-vel kell gyorsitani (ami ~200 000 m/s2 lenne), hanem "mindössze" 62 500 m/s2-tel (ami azert kb. az az ~1/3-a).

 

2. Ha pedig abbol indulsz ki, hogy a (magas legköri) legvedelmi lövedekek "közelites gyujtojat" mar a II. vh-ban kitalaltak (pl. legvedelmi gepagyuk szamara), akkor azert az a helyzet, hogy az, hogy lövedekek eleg normalis gyorsulast kibirnak/kibirtak (most meg raadasul meg többet ki is birnak) ... de ezt a feladatot nyugodtan ra lehet bizni a megfelelö mernökökre is.

 

Előzmény: Atomcsapássy Edömér (181066)