de! Creative Commons License 2023.05.21 0 0 47025

Attól függ, hogy milyen a tároló és a hőcserélő. Az előző kazánom egy Saunier-Duval Isotwin Condens volt beépített 40 literes rétegtárolóval. Eleve kb. 5 perc alatt felfűtötte 50 °C-ra, amikor nyaralásból hazajöttünk és visszakapcsoltam, de még ennél is hamarabb volt melegvíz, 1-2 perc után, mert nem egy csőkígyó melegítette benne az egész vizet, hanem a tartály aljáról kiszívta a hideget, egy tartályon kívüli hőcserélőn melegítette fel, és azt nyomta vissza a tartály tetejére, a vízelvételi pont közelébe.

 

Ehhez képest most egy hagyományos 120 literes indirekt tárolóm van csőkígyóval. Ennek kábé negyed óra, mire szobahőmérsékletről felfűti 50-55 °C-ra. Itt 1-2 perc után még nincsen semmi, mert az egészet melegíti, tehát ki kell várni, amíg a tetején el nem éri a 40 °C-ot.

 

A folyamat nem lineáris, mert 60 °C-os előremenővel fűti a tartályt a Genus One System, és minél melegebb már a tartályban a víz, annál lassabban melegszik tovább. Nem mértem még ki, de 10 perc fűtés után már tuti megvan bőven 40 °C a tároló tetején.

 

Nekünk a gyakorlatban sohasem fogy ki, pedig öten vagyunk. De mondjuk nem is töltünk kádat vagy nem zuhanyzunk egyszerre ketten.

Előzmény: balu1984 (47024)