barkasarja Creative Commons License 2023.05.19 0 1 81405

"A rendszeres radio-kozvetites CSehszlovakia-ban 1923-maj.18-an 20.15-kor kezdodott"

 

Hát nem tudom, hogy az milyen fajta közvetítés lehetett, de valószínűleg olyan, ami Magyarországon már régen működött. Ez pedig a Telefonhírmondó lehetett, ami Puskás Tivadar találmányánya volt. Puskás ezt a találmányát – ami a rádió elődjének számít - 1892-ben szabadalmaztatta.

 

Mivel a Telefonhírmondó Rt. 1925.12.1-én egyesült az akkor induló Magyar Rádióval Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt., ezért innen számítják a rendszeres magyarországi rádióközvetítést, de mint olvashatod, ez már jóval előtte megtörtént. Sőt, ha végig olvasod a linket, akkor azt is megtudhatod, hogy a magyarok előbb építették ki a vezetékes-rádió rendszert, mint a cseh tesóid... 😊

 

Puskás Tivadar találmánya 1893. február 15-én kezdte meg működését, célja a gyors, telefonvonalakon történő hírszolgáltatás volt. A hírblokkokat, melyeket egy külön e célra szervezett szerkesztőség szolgáltatott, telegram stílusban telefonkészülékbe olvasták fel, majd egy órán át folyton ismételték. Politikai, helyi, közérdekű és tőzsdei híreken kívül időközönként a pontos időt is bemondták. 1918-tól már rendszeresek voltak a közvetítések a Népoperából, a Nemzeti Színházból és a Király Színházból. A Telefonhírmondó Rt. 1925. december 1-jén egyesült az akkor induló Magyar Rádióval, s Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt. néven működött tovább, műsoraik minimális eltéréssel megegyeztek.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vezet%C3%A9kes_r%C3%A1di%C3%B3

Előzmény: JAWA SK/CZ (81399)