Hát, ha jól nézem, akkor többnyire olyan 10 éve lejárt filmekkel szöszmötölnek itten a sporttársak. :-) A csúcsrajáratás ebben a kontextusban kicsit illúziónak tűnik. :-)
Amúgy a Madách téren volt egy labor, (de nem a körútról nyíló /MTI?/ labor) ahol világítottak le fájlból Ilford fekete-fehér papírra. De annak már valami 15 éve is megvan. Nem kerestem, így nem tudom van-e még ilyen szolgáltatás Bp-n, vagy egyáltalán az országban. Úgy vélem, hogy ha van (lenne) ilyesmire reális igény, akkor valaki csak foglalkozna vele. Ma már tökmindegy hogy hol, akár egy alföldi tanyán is, ahol van villany, internet, meg jár arra valamilyen futárszolgálat, vagy posta.
Viszont összenéztem az így lenagyított képeket rendes, tisztességes, szürkeárnyalatos tintákkal nyomtatott papírképpel. Hát, azt el kell ismerni, hogy a fotópapír igen szép önmagában, de a print ezért valahogyan jobban nézett ki. Persze ez erősen szubjektív, mert nem ugyanazt a képet néztem különböző hordozón, de azért szerintem meg tudom ítélni a szürketónusok gazdagságát, meg a feketék mélységét. Szóval az igényes print már jó tizenöt évvel ezelőtt is lehagyta a hagyományos papírt, csak akkor az még eléggé hétköznapi módon elérhető volt. Mára már arany áráért mérik, cserébe nem is könnyű beszerezni, a print meg sokkal üzembiztosabb, kézbentarthatóbb, és valószínűleg nem visszafelé fejlesztették.