de! Creative Commons License 2023.04.30 0 0 47018

Megosztok egy tapasztalatot alacsony előremenő/visszatérő-mániásoknak. 

 

Genus One System 30-at hajtok, ami azért lett ekkora, mert a szerelő nem mert 24-eset felrakni az előző 30-as után, nehogy ebbe kössenek bele. Tisztában vagyok vele, hogy erősen túl van dimenzionálva, még egy 18-as is bőven elég volna.

 

Ez 10%-ra, tehát 3 kW-ra tud leszabályozni. Empirikusan megállapítottam, hogy ha a kazán folyamatosan megy minimumteljesítményen, akkor 36-37 fok környékére kúszik előbb-utóbb fel az előremenő, mert ezen a hőmérsékleten adnak le a ház radiátorai 3 kW-ot. Az érték nyilván változik annak függvényében, hogy melyik szobában éppen hányan vannak és hogyan állnak a termosztatikus szelepek, de kábé itt van az egyensúly.

 

Felmerülhet az emberben, hogy akkor 37 fok alá nem szabad rakni az előremenőt, mert akkor majd kapcsolgat a szerencsétlen kazán.

 

A jó hír az, hogy nagy víztérrel ez nem feltétlenül igaz. Alsó hangon 250 liter víz van csak az öntöttvas radiátoraimban, és kábé 20 perc, mire megforgatja. (Persze nincsen ilyen időpont, mert nincsen rendesen hidraulikusan kiegyensúlyozva, sajnos nem olyanok a termofejeim.)

 

Fokonként merészkedtem 37 fok alá, és figyeltem mi történik. A végén, 32 fokon, ahol megálltam, a következő lett:

  • 30 percig tart, amíg a teljesen kihűlt rendszerre ráindulva a víz felmelegszik annyira, hogy a kazánteljesítmény padlót fog. (Ezt abból látom, hogy a ventilátor fordulatszáma eléri a 875 körüli minimumot.)
  • 14 percig tart, amíg innen az előremenő felmegy 33 fokra.
  • 30-45 perc, mire felkúszik 34-re
  • 45-60 perc, mire eléri a 35 fokot

Ha eljutna 36-ig, akkor ott lépne be a kapcsolgatás, mert a kazánlogika +4 foknál húzza meg az előremenő túllendülésének a határát.

 

Viszont 36-ig nem jut el, mert addigra a szobatermosztát már rég lekapcsolta, és ahogy közelít a radiátorok hőleadása a kazán teljesítményéhez, egyre lassabban emelkedik a rendszerben a hőmérséklet.

 

Lehet persze vitatkozni, hogy ennek így mennyi értelme van ahhoz képest, hogy hagynám 37 fokon. Nekem így jobban tetszik, mert folyamatosabb a fűtés, és kevésbé tud túlfűteni, mert ha belépnek plusz hőtermelők (nap, sütő, család), akkor 32 fokról hamarabb kihűl a rendszer, mint 37-ről tenné.

 

(Részletkérdés, hogy nálam ez egy fixen beállított előremenő, nyilván ugyanígy be lehetne állítani alsó küszöbnek is, ha automatika állítaná külső hőmérséklet vagy egyéb alapján.)