Nobody1 Creative Commons License 2023.04.23 0 1 52059

A füstik már itt vannak vagy 2 hete. Kicsit késtek (nem is baj a hideghullám miatt), mert vagy 30 évre visszamenőleg mindig láttam április 1-én...

 

Mint írtam bármi lehet a meghülyült időjárás miatt, tehát nem vitatom, hogy előbb jöttek a gyurgyalagok mint szoktak.

Most délután például a ház mögötti magas fűből egy már jól repülő fekete rigó fiókát ugrasztott fel a vizslám. Kicsit az is korai, de ez van...

 

Nem tudom honnan vetted ezt a méhsűrűséget. Lehet van valami országos statisztika ami ezt írja. Itt nálunk a faluban 2 embernek vannak méhei, az egyiknek tizenvalahány, a másiknak 6 kaptára, vagyis családja (egyik se főállású méhész). A két szomszéd faluban is hasonló a helyzet amennyire tudom. Mivel 5-6 km van a falvak között, így még 1 méhcsalád se jön ki négyzetkilométerenként. Ezek nem vándorolnak és ide sem jár senki.

Igaz ezek az emberek elsődlegesen nem ebből élnek, de egy méhcsalád 35-40 ezer Ft. Másik kb ugyanennyit ráköltenek évente a gyógyszerre (atkairtás, fertőtlenítés), etetésre, kaptárjavításra, stb. A bele feccölt munkát nem számítva is kb 80 ezer egy család és egy banda gyurgyalag negyed óra alatt felzabálja.

Azért gondolj már bele kicsit, hogy neked hogy tetszene ha az éves mellékmelód + 1-2 millát buknál pár madár miatt - legyenek azok akármilyen szépek...

 

"rengeteg rovart kap el a levegőben, ha teheti, minél nagyobbakat és ha méheket talál, hát nem válogat"

 

Pont az a baj, hogy válogat. Itt van 10 négyzetkilométer tó a 3 falu között, rengeteg a szitakötő - amik ugye jóval nagyobbak a méheknél, mégis a mézízű méhekre vadásznak.

Feltelepszenek a kaptárak melletti fákra és sorban levadásszák a ki-be repülő méheket. Ha ezek fogynak, akkor kénytelenek a kaptárból a fiasítást gondozó méhek is kijárni, mert a fiasításhoz sok víz kell. Pár nap alatt levadásszák azokat is és így 1-2 hét alatt összeomlik a méhcsalád, mert nincs kajájuk és vizük, nincs szaporulat.

Ha "időben" felfedezik a veszélyt és minden felnőtt méh kirajzik akkor meg már írtam mi következik. Összekapkodják az összeset. (Szerintem ilyenkor meg sem eszik mindet, csak sportból vadásznak a kavargó méhrajra...)

 

Előzmény: Méézi (52058)