DirkG Creative Commons License 2023.04.22 0 0 47013

Sziasztok!

 

Egy Ariston Genus One System kapcsán nem értek valamit, és nagyon zavar, hátha valaki tudja a megoldást. 3 éves lesz lassan a kazán, egy Tado smart termosztát van rajta, kb. egy Ariston Sensys-t hazudik a buszon. A kezdetektől jól működik, szépen állítható a HMV hőfoka, az időprogramok, stb.. Mint ahogy eddig minden tavasszal, a Tado-n kikapcsoltam az időprogramot, és "off"-ra állítottam az összes szobát, mert nem fűtünk már a kazánnal. Ilyenkor a Tado nem jelent be a buszon hőigényt, csak a HMV-re, eddig minden évben így ment le a nyár.

 

Viszont most feltűnt, hogy a kazán néha bekapcsol. Jobban megvizsgálva a dolgot, az látszik, hogy a 2.-es fűtési körnek van hőigénye ("1"-es státuszt mutat az 5.3.4-ben ("2. Fűtökör diagnosztika"). A Tado-n ha bekapcsolom a fűtést, akkor az 1-es körnél látszik a hőigény ugyanebben a menüben, ha kikapcsolom, akkor ahogy kell "0"-ra vált, tehát ez oké.

 

Megnézve a kazán sorkapcsát, a TA2/FLOOR feliratú aljzatban volt egy rövid vezetékkel összezárt csatlakozó. Tudtam erről, láttam már párszor, gyárilag így jött, nem bántotta sem a telepítő sem én (amikor kötöttem be a Tado)-t. Ha lehúzom ezt a rövidzárat, a 2-es körön a hőigény eltűnik, és minden az elvártak szerint történik, csak a Tado szabályoz.

 

Mondhatnám, hogy ez így akkor rendben is van ugye, így logikus.. De hogy a fészkes fenébe működött ez 3 évig így? Ki/be lehet kapcsolni valahol a 3db fűtési kört? Mert az lehet még, hogy elnyomogattam, és valamiért bekapcsoltam a 2-est idén télen, de nem találok sem a doksiban sem a menüben ilyen opciót.