Törölt nick Creative Commons License 2000.04.03 0 0 377
Az igazi Beatles-könyv
2000-04-03 (a nyomtatott MH cikke)

Újra összeállt a Beatles. A gombafejűek azonban nem zenélnek, hanem írásra adták a fejüket, és ősszel piacra dobják közös önéletrajzukat.

Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr hat éven át dolgozott a Beatles Antológián, amely a legteljesebb képet adja, miként uralta a világ legnépszerűbb együttese a hatvanas évek rock and roll porondját, mi okozta felbomlásukat. McCartney szerint "A könyv el fog oszlatni számos mítoszt, és a történéseket a maguk valóságában mutatja be".
Az 1980-ban meggyilkolt John Lennont sem hagyták ki a közös műből, számos nyilatkozatát beleszőtték a történetbe. Özvegye, Yoko Ono részesedni fog a kiadó számításai szerint legalább egymilliárd fontot hozó bevételből. A közel négyszáz oldalas könyv ősszel jelenik meg, s máris több nyelvre kívánják lefordítani, még kínaira is, és legalább 20 millió példány kerül forgalomba világszerte. A Beatlesről az elmúlt harmincöt évben legalább négyszáz nem hivatalos életrajzi mű jelent meg; számos könyv a korabeli sajtójelentésekre, megalapozatlan feltevésekre épült, őket soha senki nem kérdezte meg. Magyarul többek között Ungvári Tamás foglalkozott a gombafejűekkel. A közösen írt önéletrajz részletesen feltárja, hogyan és miért bomlott fel az együttes 1970-ben, amikor John Lennon faképnél hagyta őket. Írnak benne a kábítószerezésről, szexuális szokásaikról, riválisaikkal való viszonyukról. Több száz, javarészt eddig ismeretlen fotó is a könyvbe került.
A mű azt is felfedi, hogy négy évvel ezelőtt McCartney, Harrison és Ringo Starr visszautasított egy 175 millió fontos turnéajánlatot, amelyben Európa, az Egyesült Államok és Japán 17 városába invitáltak őket. Korábban arról is szó esett, hogy John fiaival, Juliannal és Seannal lépjenek színpadra, de ebből sem lett semmi, mert a három beatle számára a mítosz megőrzése mindennél fontosabb.