Igazság80 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 2117

A "K" hang esetleges kicsi jelentéséről még:    mivel minden szó kicsinyítőképzőzhető, ezért tűnhet ez úgy.  Na de hát a többes szám jele is a "K". És bizony minden szó ellátható többes számmal is.  És itt már eleve ellentmondás lesz, mert ha valamiből több van és sok lesz,  akkor egyre inkább naggyá válik. 

Tehát ha idő helyett időket említünk akkor az épp hogy így már nagy terjedelmű dologgá válik.  Az AK mint ak-ad-ály gyöke aligha értelmezhető méretekre.  De inkább az akadály szót is gyakrabban használni a nagy jelzővel.  Az OK szó meg önállóan is értelmes, itt nem tudom hogyan lehetne értelmezni a mennyiség fogalmát, gyanítom sehogy.  Az IND-OK is ok, csak ez már az indulás gyökszavát is elé teszi.

Az AK két hang egymásután az nem mindig azt a gyököt fogja jelenteni.  A pataknál sem vagyok 100 hogy az ott az, lehet két hangutánzat összeháziasítása is, patt-ok és tak-ok, a vízfolyam hangjai illusztrálva akár.  De épp akadály értelme is lehetne, de szerintem őseink inkább örültek a friss víznek, mintsem feltétlen akadályt érezzenek benne, egy átlag patak azért mégsem egy Amazonas.

De az AB-LAK szónál fixre veszem hogy itt nincs AK gyök, AB+LAK  van, az egy dolog hogy a hangalak épp benne foglaltatik, de itt a LAK szó a lényeg, ez is jó példa a 3 hangos gyökre, lakóhelyhez köthető szavak születnek belőle, ha zárják akkor a LAK-KAT(tan) , és jöhet akár LAKoma is, a LOKál szó ősi értelme is ez.

"A természet nem beszél, nem ad ki emberi hangokat"

Az a magyar nyelvet nem zavarja.  Mert gondolom vitán felül áll hogy ettől még többé kevésbé tömegesen illusztrálja a nyelvünk viszonylag eléggé találóan a természet és az emberi tevékenység hangjelenségeit.  Ahogyan néztem más nyelvek megközelítőleg nem tudnak ennyi hangfestést felmutatni, mint a magyar, ezért is tekintem természeti ősnyelvnek. 

És praktikus építőelem, hiszen ha egy jelenséget lekopírozunk hangokkal, akkor máris létrehoztunk egy igét belőle, FF-RRR féle hangot ad ki a víz a sziklánál és a tűz felett is?... Azt, és máris van egy szavunk ami egy ige lesz.  FORR

Úgyhogy lehet tényleg igaz hogy kezdetben vala az ige.))...

Viszont ez a FF-RRR hangon ténykedő vizünk látjuk hogy for-og is, itt válik a hang képpé, eddig csak a hangot neveztük meg, most a hangjelenséget felhasználva már csinálunk belőle egy képet...

Előzmény: kitadimanta (2115)