Aronpv Creative Commons License 2023.04.07 0 0 3577

Sziasztok, 2020 szeptemberében vették ki a mandulám,  39 éves voltam akkor. Sokat segített akkor nekem itt olvasni mások történeteit,  és megfogadtam, hogy én is leírom a sajátom, de időben később, mert a mandulaműtét hosszú távú következményeiről kevesen írtak.

Két és fél év távlatából nézve azt tudom mondani, hogy nagyon jól döntés volt kivenni!

Előtte évek óta állandóan betegeskedtem, rendszeresen megfájdult a torkom, megfáztam köhögtem, hörghurutom, tüdőgyulladásom stb volt. Azóta  2.5 éve  semmi légúti betegségem nem volt,  3 hétig covidos voltam azt leszámítva, de az sem volt vészes. Megfázva se voltam, torkom se fájt soha azóta.

A műtét után amúgy fájdalmas volt ráadásul a nem túl jó hírű Váci korházban csinálták. Voltak is kissebb gondok: altattak és a csővel amit lenyomtak a torkomon szétnyomták a nyelvcsapomat, ödémás lett, szilva nagyságúra bedagadt és csak ülve kaptam levegőt. Lélegeztető gépre akartak rakni, kb 3 napig semmit nem aludtam. Emiatt én inkább az érzéstelenítést ajánlom az altatás helyett, mert ha magánál van az ember talán rendesebben bánnak vele.

Miután az ödéma lement a torkomról már jobb volt a helyzet, annyi gond marad vissza, hogy a megnyúlt nyelvcsapom ahogy az oldalamon feküdtem hozzánött a szájpadlásomhoz, amit el kellett kicsit vágni, még kb egy hónapig éreztem, hogy kissé kellemetlen, mai napig se szabályos a szájpadlásom de már tünetmentes.

Aztán pár nappal a műtét után, hogy lemet az ödéma már jobb volt a helyzetem: fájdalomcsillapítot se szedtem szerintem semmi értelme: egy két óráig hat valamit, utána amikor kimegy a hatása a fájdalom 3xosan jön vissza, tehát ugyan ott van az ember. Ha nem szedtem akkor egy nap ugyannnyi ideig éreztem fájdalmat mint amikor szedtem. A szervezet is termel magától fájdalomcsillapítót egy idő után. A fájdalomcsillapító ráadásul a gyomrot is tönkre teszi, van benne rákkeltő titán-dioxid ,drága stb.

Szóval az én tapasztalatom az, hogy a nehézségek ellenére is érdemes megcsináltatni a mandula műtétet, még ha a mandula látványosan nincs is bedagadva, begyulladva. Nekem se látszott kívülről,hogy gyulladt lenne, de amikor kiműtötték monda az orvos, hogy ritka rossz állapotba volt, tiszta varr volt az egész. 

Jó egészséget, mindenkinek, üdv! Áron