APT Creative Commons License 2023.04.06 0 0 18858

Szigorúan véve nincs olyan, hogy "abból kell készülnie" egy hangrúdnak - bármiből lehet, ami az adott geometria mellett az elvárt hangzást tudja nyújtani. És bármilyen hosszú fémrúd (még a lágy alu is) szilárdan befogva ad hangot megütögetve (csak nem szépet meg erőset..). Fantasztikus hangokat lehet kicsalni például cső kialakítással (csőharang - ugyebár), és a rögzítés módjától függ az utózengés ideje (milyen hosszan cseng le a hang).

Az edzett acélok mellett egyértelműen az szól, hogy egy merev, erős anyag, jól befogva aránylag vékony és nem nagyon hosszú rúd is szép hangzást tud produkálni - ÉS OLCSÓ. Egy bronz rúd jóval drágább (drága a bronz, és mindig is sokkal drágább volt), az acél rudakat ráadásul igen jól lehet hangolni úgy, hogy a tövüknél, a rögzítésül előtt amolyan nyakként elvékonyítják őket. Erősen elvékonyítva fantasztikusan érces, hosszan zengő-bongó hangot lehet produkálni, a réz-bronz esetében ez nem célszerű, gyengébb és jóval kevésbé merev anyagok, hamar törni fognak egy elvékonyításnál. 

És ugye nem ritka a rúd helyett feltekert spirál sem - főleg rövidebb ingás rugójáratú óráknál alkalmazzák előszeretettel, hiszen jóval kisebb a helyigénye.

Előzmény: daty55 (18857)