Makulata Creative Commons License 2023.03.26 -10 4 299002

https://www.welt.de/politik/ausland/plus244428380/Den-Haag-Fuer-Putins-Kinderkommissarin-ist-der-Haftbefehl-wie-eine-Ehrung.html?dicbo=v2-mEZKHhj&cid=kooperation.article.outbrain.desktop.AR_1.welt

Putyin "gyermekmegbízottja" számára a letartóztatási parancs olyan, mint egy megtiszteltetés
Dátum: 22.03.2023
Szerző: Иван Руслянников

Maria Lvova-Belova Vlagyimir Putyinnal 2023 februárjában.
Forrás: via REUTERS/SPUTNIK

Putyinon kívül a Kremlből eddig csak egy személy ellen volt nemzetközi elfogatóparancs: A 38 éves Maria Lvova-Belova, a "gyermekek jogaiért" felelős biztos. Ő maga is "örökbe fogadott" egy 15 éves gyermeket Mariupolból. Betekintés egy nyugtalanító karrierbe.

Miután a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) úgy döntött, hogy elfogatóparancsot ad ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, a nemzetközi közösségben nagy volt az egyetértés. "Tény, hogy senki sem áll a törvények felett" - mondta Olaf Scholz német kancellár a múlt héten. Volodimir Szelenszkij ukrán elnök kijelentette: "Egy terrorista állam vezetője és egy másik orosz tisztviselő hivatalosan is háborús bűntett gyanúsítottja".

Az általános izgalomban szinte elsikkadt, hogy Putyin mellett egy másik személynek is felelnie kell az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnökért. Nem Ramzan Kadirov csecsen diktátor, nem Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szerepel a listán, hanem az úgynevezett gyermekjogi ombudsman, Maria Lvova-Belova. A 38 éves nőt a háború előtt valószínűleg alig ismerték, nemcsak Oroszországon kívül, hanem az orosz lakosság körében is.

Ez mostanra megváltozott. Az ICC közleménye szerint Hága azzal vádolja Putyint és Lvova-Belovát, hogy felelősek a megszállt területekről az Orosz Föderációba hurcolt gyermekek illegális deportálásáért. Ki ez a nő, aki egy napon az orosz diktátor mellett ülhet a vádlottak padján?

Maria Lvova-Belova karrierje lenyűgözően mutatja, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki felemelkedjen Vlagyimir Putyin Oroszországában. A Moszkvától mintegy 500 kilométerre délre fekvő Penzában született, és ott tanult karmesternek. Lvova-Belova rendszeresen járt az ortodox templomba, ahol megismerkedett Pavel Kogelman plébánossal, akitől öt gyermeke született.

Előlépés a belső körbe

2008-ban megalapította a "Blagowest" nevű szervezetet, amely a gyermekekért száll síkra, miután látta, hogy a szüleik által elhagyott csecsemőket egy helyi kórházban helyezik el. "Lehet, hogy keményen hangzik, de szerintem nem helyes, ha az ember az egész életét csak a gyerekeinek szenteli. Egy nőnek más kötelezettségei és érdeklődési köre is kell, hogy legyen. Én pedig abban találtam meg az ügyemet, hogy támogassam azokat, akiknek nehézségeik vannak" - mondta később Lvova-Belova egy interjúban.

2014 novemberében az ő kezdeményezésére nyílt meg Penzában a "Viertel Louis" jótékonysági projekt, amely a fogyatékkal élő fiatalokat támogatja abban, hogy megbirkózzanak az életükkel. Következő projektje, a "Veronica háza" egy bentlakásos iskola volt súlyos fogyatékkal élő fiatalok számára, amelyet közpénzekből finanszírozott.
##
Maria Lvova-Belova, a gyermekek jogainak orosz ombudsmanja
Forrás: via REUTERS/SPUTNIK

Lvova-Belova 2019-ben egy lépéssel tovább ment, és megnyitotta a "Novye Berega" negyedet, ahol egykori árvák élnének. Az összesen 190 millió rubel (több mint kétmillió eurónak megfelelő összeg) értékű projekt az orosz ortodox egyház támogatásával valósult meg.

Projektjei nem maradtak észrevétlenek Moszkvában: a 2018-as elnökválasztás idején Lvova-Belova már Vlagyimir Putyin bizalmi köréhez tartozott. Az elnök előszeretettel használja a gyerekeket politikai PR-ra, elég csak a 2006 júniusi képekre emlékezni, amikor Putyin hasba csókolt egy kisfiút.

Rendszeresen beszél a demográfiáról, és az elnöki alapból pénzt biztosít gyermekprojektekre. Így nem meglepő, hogy egy olyan nő, aki a karrierjét a fogyatékkal élő gyerekekkel kapcsolatos projektekre építette, fel tudott kerülni a belső körébe.

Putyin megnyerte a 2018-as választásokat, Lvova-Belova pedig a Kreml Egységes Oroszország pártjában szerzett mandátumot, és 2020-ban tagja lesz a Föderációs Tanácsnak, az orosz parlament felsőházának. Putyin 2021 októberében a gyermekek jogainak ombudsmanjává nevezte ki.

folyt. köv.:

 

2.
Több mint 16 000 gyermeket hurcoltak el Oroszországba
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) - proofread by Me