Showzsák Creative Commons License 2023.03.20 0 0 7361

Erről nagyon sokat beszélgettünk az egyik speckollon.

 

A törökök vesztesége a mohácsi csatában elhanyagolható. Nyilván a török források túloznak, de vannak közvetett források, amiből ez az állítás rekonstruálható. Viszont azt is meg kell értenünk, hogy az egész 1526-os év török veszteséglistája sokkal kimagaslóbb volt a helyi ütközetek esetén, mint az aug. 29-én lezajlott mezei csatában.

 

Mire gondolok?

 

Szülejmán szultán naplójának bejegyzése az 1526. okt. 6-án, Pétervárad közelében lezajlott összecsapásról:

A janicsár aga, Sedsa aga, továbbá a szamszundsi-basi, a janicsárok csausa és több gyalogsági tiszt, meg igen sok szpáhi elesett s több aga megsebesült.” 

 

A mohácsi csata esetében egyetlen adatunk sincs arról, hogy egy aga vagy komolyabb tiszt elesett volna török részről. A budai átkelés során az összes vezérkari tiszt épen jelen van, tehát ennek nagy igazságtartalma lehet. Ez sajnos arra enged következtetni, hogy aug. 29-én minimális veszteséget szenvedett el a török sereg, talán pár ezres nagyságrendben, és az elesett katonák között nem volt jelentősebb tiszt.

 

Péterváradnál, 1526. október 6-án „elesett a janicsáraga, egy másik aga, több jajabasi, a janicsárok csaus-basája, a szamszundsi-basa, s a sereg is érzékeny veszteségeket szenvedett. Mindenesetre jellemző, hogy a parasztokkal összegyűlt védők jóval súlyosabb veszteségeket okoztak a törököknek, mint uraik Mohácsnál.” (Bánkuti, 1957. 14. oldal)

 

De még a maróti és bácsi csatákat is lehet említeni, 1526-ban ott is nagyobb a fosztogató/visszavonuló törökök vesztesége, mint Mohácsnál.

 

A Magyarországon ekképp dühöngő ellenséggel sehol sem szálltak szembe úgy, mint egy helyen, melynek Marót a neve." (Brodarics)

 

Ez is hozzátartozik a mohácsi csatához...

Előzmény: UBUL81 (7360)