Mono SE Creative Commons License 2023.03.19 -2 0 1742

Egy kérdésre számítottam, qrvasokat kérdeztél, ennyi időm nincs fórumozni;Đ

 

1. Szögezzük le: nem high endről beszélünk, az más tészta. De ha hifinek vagy netán audiofilnek is nevezhető, nem mindegy, miből áll a rendszer, milyen a felbontása - magyarán: a kommunikációképessége. Tehát ha akár a zenei történésben, akár a berendezés alkotóelemeiben változás történik, azt le tudja-e közvetíteni, hallhatóvá tudja-e tenni? És akkor ne feledkezzünk meg a lánc utolsó "eleméről", a zenehallgató emberről: meghallja-e ezeket a rendszer által sikeresen detektált, leközvetített változásokat?

 

2. Nem árt, ha van a kísérletező kedvű zeneszerető embernek valamiféle konkrét, fizikai valójában megszólaló elérhető árazású elképzelése arról a rendszerről, vagy a rendszer bizonyos elemeiről, készülékeiről, amit amolyan etalonfélének tart, vagyis szívesen hallgatná a szobájában... (Mondjuk a haver cucca, amit az nem hajlandó eladni neki ;)))

 

3. Milyen stílusú az a zene, amit hallgat, mire kíváncsi, mik a prioritásai ezzel a zenével kapcsolatban: a zene ívére, egészére, üzenetére mint gondtalan kikapcsolódásra vágyik, vagy mélyebben érdekli az adott műfaj, esetleg az előadók stílusára, netán zenei megoldásaira is van füle, érdeklődése?

 

Ezen kérdések eldöntése nem önmagáért való elmélkedés, de mivel az egész zenereprodukálás egy minden szempontból végtelenül relatív folyamat, ugyanígy a zenehallgatás is, nem ússzuk meg végig gondolni, mit is szeretnénk hallani, és főleg mennyiért...

 

Ha van egy sokak által szívesen hallgatott, sok szempontból kiegyenlített rendszer, ami nem szarik bele egy nagy rakást a megjelenített színpad vagy a hangkép közepébe, akkor meggondolandó az öncélú, "folytonjobbító" belepiszkálgatás, ennek ugyanis se vége, se hossza, sehova sem vezet, a zenehallgatónak meg többnyire nemcsak a zenétől, de az élettől megy el a kedve.

 

Jó elindulás (a lejtőn) meghallgattatni valakivel a jobbítani szánt rendszert, olyannal akiben megbízunk, vagy akinek olyan rendszere van, ami nekünk is tetszik, és tanácsot kérünk tőle.

 

Tudnék persze konkrét eseteket, készülékeket is mondani, hogy a rendszerépítés közben mi volt az a változás, ami elementáris erővel hatott rám (olyan is volt, ami úgy letaglózott, hogy az egész addigi gondolkodásomat megváltoztatta), de ez is abszolút rendszer-, sőt készülékfüggő... Ugyanaz a csoda általában NEM ismétlődik meg egy totál más alapokon működő rendszerben.

 

Nemrég ezt írtam Quad kollégának: "Egy Denon futóműbe csavarozott AT VM540ML MM pukit pl. kurrrvára fel lehetett dobni egy Neotech Nemoi-1220 ezüst szalag kábelezéssel, nem mondom, hogy ezzel már partiban volt az AT ART7 mc pukival, de ugyanez a kábel az art7 jelútba kötve korántsem jelentett akkora változást - az art7 csak húzogatta a vállát, hogy "na és akkor most mi van, eddig is zene szólt, meg most is..." ;))

 "Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy sokkal nagyobb különbség van a lemezből kibányászható zeneiségben a lemezalátét cseréjével, vagy ha a lemezjátszó dobozát láb és stelázsi nélkül közvetlenül az hifi állványra helyezem, mint abban, hogy egy többszázezres AT MC pukit vagy egy 30 éves mezei Denon MM pukit csavarozok a csodakarba. Így inkább annak a gurunak hiszek, aki azt írja, hogy a végletesen eltérő eseteket kivéve gyakorlatilag bármi szólhat jól bármivel. Nyilván, ha megfelelő csillagkép alatt születtünk;)

Előzmény: _BP__ (1741)