Mono SE Creative Commons License 2023.03.18 -2 0 1734

"nagyon keveset lehet erről olvasni"

 

francokat, rengeteget lehet ezekről a régi gépekről olvasni, persze, egy része roppant elfogult a posztoknak, egy része meg rém laikus és tapasztalatlan...

 

Itt van pl egy telibetrafált poszt a cuccodról:

 

https://www.stereonet.com/forums/topic/331721-values-cec-harksound-bd-3200-and-dual-1229/

 

A CEC meglehetősen korrekt gyár volt, több márka is dolgoztatott velük, akik aztán saját címkével forgalmazták a készüléket.

 

Ezek között vannak jobb vagy kevésbé jó hangú készülékek is, de ezt kevesen vették észre akkoriban, hiszen még nem volt divat a futóműállvány, nem nagyon foglalkoztak a különféle rezonanciákkal sem. Ugyanakkor mérhető fizikai paraméterekben már baromi nagy verseny volt főleg japán a piacon, de hogy a készülékház, mechanika, karrezonancia stb. mennyire tette zeneivé vagy csapnivalóvá ezeket a régi versenylovakat, az már csak a jófülű lemezgyűjtők, zenebarátok, vagy a profibb magazinok tesztjein derült ki. 

 

Érdemes alaposan és rafináltan kutakodni a google-ban, meglepő dolgok kerülhetnek elő. Így bukkanhatsz rá nagyon jóhangú, bagóért megszerezhető régi cuccokra, amiről aztán hamar kiderül, hogy kidobott pénz volt az a kevéske zsé is, vagy megfogtad az istenlábát.

Nagyon kiváló paraméterű japán őshajtányokról derült már ki, hogy némi belepiszkálással - esetleg 20-30 deka, megfelelő helyre tapasztott játékgyurmával - szarrá vernek többszáz, esetleg többezer dolláros mai csiliviliket is. Ilyen szempontból rendkívül jó benyomásaim vannak egyes régi Denon, JVC, esetleg Kenwood hajtányokról, ahol a testrezonanciákkal mindenkit megelőzve kezdtek el foglalkozni, és hamar rájöttek, hogy a készülékház rezonanciája taccsravágja a hangot a legprecízebb mechanikai vagy elektronikus konstrukcióban is.

Előzmény: _BP__ (1733)