CsokisParány Creative Commons License 2023.03.17 0 0 28852

Kedves Jtoti!

 

Őszintén szólva hasonlóan éreztem a csipkékkel kapcsolatban Sisi kapcsán, mint Te.

 

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/sisi-es-nepmuveszet-csipke-vonzasaban

 

... viszont a kiállítók szerint: "Sisi magyar népművészet iránti rajongása ma még kevésbé ismert, mint ahogy az is, hogy érdeklődése, sok más kortársával közösen milyen hatást gyakorolt a későbbi háziipari szövetkezetek létrejöttére. " Ha ez igaz én hajlandó vagyok felülvizsgálni az érzésem. Kedvelem Sisi-t, de nem hinném, hogy mindent tudok róla. Így inkább kicsit nyomoztam az ügyben:

Hogy a tárlat mennyire igényes nem tudom, de az intézményt kedvelik (Facebook 65 ezer kedvelés, 87 ezer követő - reméljük nem fizetettek!) és egykor a Nemzeti Kulturális Miniszter alapította. (Ezt nem politikai okokból írom, csak anyagi szempontból említem: azért, mert gondolom van állami támogatása és így megfelelő kerete jó kiállításokhoz.) Korábbi posztomban belinkelt cikkben is dr. Czingel Szilvia néprajzkutató, az intézmény Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának vezetője mesélt a tárlatról. Így reményeim szerint az eseményt szakemberek készítették.

Talán egy próbát megér, a jegyárak se vészesek. De persze senkinek sem kötelező. :)

 

Az új Sisy filmekkel kapcsolatban is mélyen egyetértek Veled. Korábban (2022-ben) snim-mel beszélgettünk itt ezekről. Amit az ilyen filmekben csinálnak az élet- és történelemhamisítás, meg a nézők félrevezetése, és legyünk őszinték gyomorforgatóak meg gyalázatosak is. :(