Showzsák Creative Commons License 2023.03.12 0 0 3088

"A kirablás és a berendezkedés azért két külön folyamat, a török esetében is."

 

Ez tökéletesen így van! Azon gondolkodtunk, hogy vajon miért "érte meg" Bécs ostroma a töröknek. Merem állítani, hogy a szultán '29-es hadjárata megtérült, mivel a lehetséges ostrom teljesen lekötötte Károly császár erőit. Nem tudtak a tartományokat dúló és fosztogató akindzsik után rohanni, és Szapolyai is rengeteget panaszkodik a szultánnak, amiért az elvileg vele szövetséges török erők végigpusztítják Szlavóniát és Délnyugat-Magyarországot.

 

"N.fehérvár esetén könnyű dolguk volt, mert határvárként eleve török várakkal övezve feküdt."

 

Azért nem volt olyan könnyű, mint azt gondolnánk. A '21-es hadjáratban két török fővezír van, és ellentétes az álláspont arról, merre haladjon a hadjárat. A fiatalabbik azt javasolja, hogy Nfehérvárral ne foglalkozzanak, hanem - amilyen gyorsan csak lehet - vonuljanak a védtelen Buda ellen. Egy szerencséje volt II. Lajosnak: megáradt a Száva és a Dráva. Lényegében két héten múlt, hogy 1526 nem 5 évvel korábban történt meg! B. Szabó János ezt világosan leírta A mohácsi csata c könyvében. Végül az idősebbik fővezír javaslata nyert a haditanácsban, és Mo. komplett támadása helyett Nfehérvár ellen fordulnak. Mondván: ha ezt a várat megszerzik, akkor később bármikor úgy hatolhatnak be Mo. területére, mint kés a vajba. A fiatalabbik vezír is belátta, hogy az áradások okozta késedelem miatt fel kell adnia a villámháborús tervét. 

 

"Szóval azért nem ment ez olyan egyszerűen, több évtized, szultáni és egyéb hadjáratok, csaták sora kellett hozzá még itt is és hol van innen még Bécs, mennyivel nagyobb katonai-gazdasági erő állt volna ott ellenük."

 

Ez így van! Szulejmán többször is a magyar követek (és Ferdinánd) értésére adta, hogy az idő nekik dolgozik. Ha valamiről úgy látták, hogy érdemes megpróbálni, akkor próbálkoztak, hátha bejön. De - Szulejmánt talán ezt tette a szultánok közt legnagyobbakká - képesek voltak tanulni a hibáikból, és ha valami nem sikerült, nem erőltették, inkább később próbálkoztak. Pénzük, emberi erőforrásuk, idejük, mint tenger...

 

 

 

Előzmény: turosz (3087)