M.Zoli Creative Commons License 2023.03.10 -1 0 3080

Nagy Szulejman szamomra mindig is oriasi kerdes volt, mert a hodito energiajanak donto reszet Magyarorszagon "pazarolta" el. Vajon mit akarhatott elerni.

 

Nos olvastam olyan muvet, ahol a szerzo szerint Szulejman a Romai csaszarok utodjakent imposztornak tartotta Karolyt. Ferdinand pedig occsekent, egyreszt szorosan egyuttmukodott vele, masreszt pont Becs blokkolta a NRCs fele vezeto utat, valamint a Roma fele vezetot is.

 

Innentol ujra sajat gondolatok.

Nos Magyarorszag volt akkor az a terulet, ami mezogazdasagi teljesitmenyben Europa eleskosara volt ( egyik ), ha epp nem hadmuveleti terulet volt.

 

Pont a torok akcioradiusz miatt, a tovabbi torok hoditasi ambicioknak csak a Karpat medence ellenorzese es gazdasagi kiaknazasa lehetett a bazisa.

Tudjuk, hogy torok fosereg idonkent at tudott telelni, ahogy europai fosereg is, nehezsegekkel. Viszont a nehezsegek a hadmuveleti teruletekre jellemzo magas foku pusztitottsagbol fakadtak.

 

Kepzeljetek el egy Magyarorszagot eszakrol a karpatokkal vedve, nyugatrol a Becs-Graz vonallal, torok fennhatosag alatt, portyazasoktol mentesen. Raktarak kiepithetoek, vannak femek, es femmegmunkalas, hajoepito uzemek, kender, len termesztheto, kotelveres es textilipar, oriasi csordak, gulyak, menesek legeltethetoek, es a tetejebe ott van a vizi ut a NRCs szivebe. Szultani fosereg atteleltetheto allatallomannyal egyetemben, feltoltott raktarakkal, a tavaszi sar felszaradasa utan majusban Becsbol meg tudnak indulni nyugatra.

 

Jatek a gondolattal, de nem tartom kizartnak, hogy celkent ez lebegett Szulejman szeme elott.

Előzmény: turosz (3077)