A "kies-kietlen" dologgal kapcsolatban nyomozgattam még hátha tisztul itt ez a kép. Még olyan verzió is van aki szerint a szavak elején lévő KI az valójában kő lenne.))
A KÉJ verzió meg nem igazán illik a szövegkörnyezetre ahol a kies szó használatban van, nem azonosítjuk a kéjérzettel a völgyeket, pusztákat, vidékeket, vagy épp a vándor útja mikor épp menetel sem kéjes, ha csak nem csinál magával valamit menet közben a hegyi utakon, de az ma már amúgy is büntetőjogi kategória inkább.))
Igen régi szövegeket nézegettem és úgy tűnik hogy mind közül a "kietlen" szó tűnik a legrégebbinek.
Nagyjából mióta megőrződtek magyar írások, ez a szó már felbukkan és döntően KI vagy KY formában jelenik meg, azaz a második hang egy I lesz. A Kéj szó még csak jóval ezt követően jelenik meg, a kies szó még a kietlent csak úgy jóval 200 évvel követi.
És itt jöhet a kérdés akkor hogy akkor mit fosztóképezhet a kietlen szó?.... Mert számomra nem kérdés hogy ez ugyanúgy van képezve mint temérdek társa a nyelvünkben. Viszont észrevettem hagy gyakran volt É betűzve a szó, azaz kiétlen formában is használták. A szótő vagy gyök nálam mindenképpen a KI lesz. A nyelvünkben ez 2 dolgot jelent: vagy irányt mint a kifelé, vagy az embert a személyt, azaz KI ?, valaKI, bár,KI, akárKI, sen-KI, minden-KI.
Mi van olyankor ha ez a "ki-é-tlen" föld, puszta stb, a birtok nélküli gazdátlan úgymond sen-KI földjét jelenti, ami persze okkal az mivel nincs ott víz, terméketlen esetleg, messze mindentől tehát elhagyatott.
Nincs ott ezért sen-KI, így KI-É-Tlen a hely, nem művelik és a hely amolyan senKIÉ. Érdekes egyébként hogy gyakran a puszta az ami már régen is lehetett egyaránt kietlen de kies is.
Viszont a kies puszta a szövegben kisvártatva kiderül hogy ez bizony már valaki birtoka, szépen is van gondozva ezért, tehát itt már van a személy az a- KI, aki kiesíti ezt, kiésíti. A birtokok amelyre meg igényt tart egy ember, egy (vala)KI, nyilván vele jár hogy jó esetben gondozza, szépítgeti, a helyszínen jók a környezeti adottságok, vele jár hogy itt víz is van meg termékeny a talaj is. Összefügg a termékenységgel ily módon, viszont a KI szóból van származtatva, senkitlen szavunk is volt, ma már ez nem nagyon van használatban.
A táj mondjuk meg túrázáskor azért lehet egyszerre kietlen és kies is mert egymást váltják az elhagyatott helyek, illetve a "kiesített" helyek...