taormina001 Creative Commons License 2023.03.03 0 0 5526

Megtennétek, hogy megtekintitek ezt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163859508&t=9144688

Sajnos ott nem kaptam választ.

 

A szölö, alma, körte metszésével végeztem, de az öszibarackkal (és a meggyel is) nagyon nehezen boldogulok. Elöbbivel az ott leírt problémák miatt, utóbbival azért, mert nagyon ellentmondásosak az információk arról, hogy vissza kell-e vágni a meggyfa hosszú lelógó ostorait, és ha igen, hogyan?

 

Általában mostanában minden metszési tanácsadás inkább arra tendál, hogy alaposan válogassuk meg a meghagyandó gallyakat, de hagyjuk öket egészben, ne vágjuk vissza. Ezt tavaly több helyen kipróbáltam, ez különbözö okokból ugyan, de sehol se vált be, úgyhogy idén visszatérek a "rövidcsapos" megoldáshoz, almánál, körténél, birsnél, szölönél. Az elöbbieknél a hosszú vékony keszekusza vesszök egyszerüen nem bírják el a termést.

 

A meggynél viszont nemigen válik be a lelógó ostorok rövidítése, ahogy Bálint gazda javasolja. Egyrész ugye akkor levágom a virágos rész, másrészt azt tapasztalom, hogy az ilyen ostorok inkább elhalnak, mint elágaznak. Ha meg mégis elágaznak, abból elöbb-utóbb csúf girbegurba ágak lesznek.

Mint mondtok?