trebront Creative Commons License 2023.03.02 0 0 87549

jó, kicsit nyers voltam, bocs..

de 20-25 évre előre nem tudsz számolni egy minden nemében bizonytalanul változó környezetben.

ezért egyszerűsítve számoltam: 1) beteszem DKJ jegyre (vagy garázst veszek), 2) PV-vel kiváltom a villanyszámlát.

mindkettőnél megnézem, h mi marad év végén. ez csak a nyers kamat/számlaspórólás számítás, de az egyiknél megmarad a teljes nettó tőkém, míg a másiknál lesz 1/25év amortizációm is.

ha 4 év múlva rezsicsökk megszűnik, és mindenki piaci áron veszi az áramot, akkor újra lehet matekozni, de addig felesleges. addigra több tőkém lesz (mert a DKJ többet hozott a villanyszámlasprórolástól), mint most és várhatóan olcsóbb/korszerűbb/hatékonyabb lesz a PV alapanyag.

Ha minden fogyasztó felépíti a saját éves fogyasztására méretezett PV-t, akkor senki nem fizet áramszámlát.. vagyis ingyen kapja sötétben/télen az energiát. ez biztos h nem fenntartható. pár éven belül, amikor tényleg elterjed a HMKE, tuti, h megszűnik az éves szaldó.

van pénzem minden fogyasztási helyemre külön PV-t feltelepíteni, de nekem nem éri meg. tehát az, h mindenkinek megéri és mindig olcsóbb (ezt számoltam), az nem igaz. ebből indultunk ki.

ez nem sötétzöldség, csak gazdasági matek. szerintem a német atomerőműleállítás hazaárulással egyenértékű tett volt. helyette orosz gázt, majd saját szenet égetnek..gratula

Előzmény: W140S300TD (87543)