cegledi55 Creative Commons License 2023.02.22 0 0 46782

Sziasztok!

 

Immergas Victrim Tera 28L kombi gázkazán. Fél éve megy, nagyon elégedett vagyok vele, a részben cserépkályhás fűtést váltottam le vele, azt kell, hogy mondjam, még a fa komolyabb áremelkedése előtti árakkal számolva is jobban jövök ki…

 

Mostanra sikerült úgy behangolni a radiátorokat (kb. 10 lapradiátor) a torlókkal, hogy mindegyik kb. egyformán meleg, a 4 körös padlófűtés rész is rendben. De azért lenne kérdésem…

 

Azt tapasztaltam ki, hogy 19-21 fok tartása az ideális, ez alá nem engedtem, többet meg nem igénylünk. Éjszaka gyakorlatilag soha nem is ment, legfeljebb 5-6 óra táján kapcsolt be először.

Az is tapasztalat, hogy jobb gázfogyasztással jöttem ki, ha alacsonyabb hőfokú vizet keringetek, inkább a kazán menjen folyamatosan, elkerülve a szakaszos kapcsolgatást, jellemzően napi 8-10-12 órát. On/Off termosztáttal vezérlek.

 A legnagyobb hidegben kellett 50-52 fok előremenő ehhez,  de mostanában a 45 fok is bőven elég volt. Akkor most már a kérdés:

 

Továbbra is tartani szeretném ezt a folyamatos üzemet, de most, hogy az idő így megenyhült, már 38-40 fok előremenő is bőven elég lenne. Viszont ezt hiába állítom be a kazánon, továbbra is 44-45 fokon megy a kijelző szerint. A HMV pont 45 fokra van állítva, de szerintem ehhez nincs köze. Ellenőriztem, a kazán alapértékei min/max (25fok/80fok) is lehetővé kéne, hogy tegyék a 40 fokos előremenőt.

Tippem mondjuk van, de lehet, hogy hülyeség. Szintén a kazán alapértéken van az, hogy a ΔT (előremenő-visszatérő) 15 fokra van állítva. Lehet, hogy ezen kéne változtatni?

A 15 fokot nem tudja tartani ilyen alacsony előremenő mellett? Állítsam kisebbre (már ha jól gondolom…) Vagy próbálkozzak estleg a „teljesítménnyel arányos szivattyúműködés” opcióval?

 

Szerintetek? Köszönöm!