Mr. Professzor Creative Commons License 2000.03.27 0 0 32
Azért választottam hivatkozásul mcnab. írását, mert abban felfedeztem valami szakszerűséget.

Kokó komolyabb ellenfeleit keresvén arra juthatunk, hogy a ranglisták (WBC, WBO, WBA, IBF, bár ez utóbbinál nem nyomul, illetve nincs megemlítve Kokó) első 10 helyezett bokszolói jöhetnének számításba. De ezek miért is álljanak ki Kokó ellen? Csak címmeccsre lehet igazi ellenfelet kapni, felhozó-előkészületi találkozókra maradnak az ürgék.
Címmeccs viszont jelenleg, ahol Kokó a védő, csak a WBC interkontinentális bajnoki lehet, de ez nem annyira vonzó a komolyabb nevek (Espinoza, Angel Vasquez, Junior Jones, Manuel Medina stb.) számára. Igazán komoly ellenfél tehát majd az lesz, AKIT Kokó hív ki: pl. Steve Robinson az EBU-címért, vagy ugye Hamed a WBO-címért.

Kokó csak a WBO-nál ranglistavezető, de a többinél (WBC, WBA) is bent van az első 10-ben. Azaz potenciális résztvevője lehetne az éppen üres WBC-trónért majdan megrendezendő meccsnek, de elvileg, ha nagyon akarnák az Universumban, megcélozhatnák a WBA-bajnok Freddy Norwood trónját is.
DE!
Kokó menedzselése egyértelműen csakis a Hamed elleni meccsre van kihegyezve. Ez szerintem hiba, mert amíg most a kihívó levél elküldése után Hamed beleegyezésére várnak az Universumban, addig két-három igazi meccset lehetne Kokónak szervezni, amelyeken hírnevet szerezhetne nemcsak a WBO és WBC funkcionáriusainál, hanem az egyszerű bokszkedvelő amerikai, mexikói, angol stb. nézőnél.

Egyébként szigorúan szakmai szemmel nézve, jelenleg nem érzem, illetve nem tudom, Hamedet hogyan és mivel tudná legyõzni Kokó. Erről már elmélkedtem máshol, aki unná magát, ugorjon egyet, de felidézem mondandómat:)

"Erik Morales még talán gyõzhet a Herceg ellen a mexikóiakra jellemzõ hirigelésével, amely küzdõszellem nála technikával és álló- illetve ütésálló-képességgel is párosul (emellett Morales veretlen WBC-világbajnok egy súlycsoporttal lejjebb, mint Hamed, de nem kell híznia a pehelysúlyhoz, simán beleizmosodik az 57 kilóba).

De ezt a Morales típusú esélyt Kokónál nem látom: nem annyira hirigelõs, nincs akkora ütõereje. Amivel dicsérni szokták Kokót, hogy intelligens, senki nem tud többet nála a bokszról, csodálatos a lábmunkája, a reflexeire nyugodtan hagyatkozhat, technikailag magasan a legjobb stb., nos ezek hogyan mûködnének Hamed ellen?

Intelligens? Igen, de Hamed ezt nem akceptálja, gondolom. Ugyanez áll az elméleti tudásról: Hamed nem a megszokott elmélet mentén bokszol. A lábmunka viszont tényleg jól jöhet majd, bár ha elmozgással védekezik Kokó, melyikük fog akkor ütni a meccsen? Hamed persze néha megy elõre, de Bungu ellen is a kontrákból volt döntõen eredményes. Kokó reflexei tényleg csodásak, de 12 menet alatt egyszer biztos védtelen marad, és Hamed akkor üt:)
Azt is feloldhatatlan ellentétnek érzem, hogy Kokó nem tud igazán a saját, egykori, az amatõröknél bevált stílusával, technikai repertoárjával harcba menni Hamed ellen: nem fog leengedett karral cselezni, néha jelzésszerûen odaütni. Egyrészt nem erre tanítják most már két éve az Universumnál. Fritz Sdunek edzõ stílusa a német boksz, lásd Michalczewski, vagy Klicskó-fivérek: magasan fenntartott kezek, sok szurkákó balegyenes, biztos helyzetekben elengedett jobbegyenes. Horog, belharc szinte sehol, bár ez utóbbit se Hamed, se Kokó nem kultiválja, kedveli.
Tudom persze, hogy Kokót nem lehet az ilyen egysíkú boksz felé terelni, de másrészt õ maga nyilatkozta, hogy Hamed ellen oda kell figyelnie a zárt védekezésre, a 12 meneten át tartó állandó védekezésre, hogy elkerülje a szokatlan, lehetetlen, más bokszoló ellen nem várt helyzetekbõl jövõ Hamed-bombákat. Kokó, amint zártan védekezik, hát...

Egyszóval: Hamed utóbbi ellenfelei közül Bungunak nem jött be a zárt védekezés, hiába volt kettõs fedezékben, és hajolgatott a padlóig.:) A végsõkig eltökélt, kitartó Ingle-t is kiütötte a Herceg, (és itt sérült kézzel bokszolt jó pár menetet Hamed), McCollough és Soto is csak a pontozásos vereségre volt jó a tapadós, rakkolós stílussal, esélyük sem volt a gyõzelemre. Most ezekbõl a meccsekbõl, illetve tapasztalatokból, stílusokból mit vegyen át Kokó? Hogy persze gyõzzön is!
Ha pedig onnan közelítjük meg a kérdést, hogy ki szorította meg életében legjobban Hamedet, és õt állítsuk példának Kokó elé, akkor sem járunk jó úton. Ugyanis Kevin Kelly volt az, akinek utoljára reális esélye volt Hamed ellen, még 1997 decemberében. A mindössze 4 menetig tartó meccsen Hamedet háromszor leütötte, mintegy rámutatva Hamed védekezésének hiányosságaira.
DE!
Õt meg négyszer küldte padlóra a Herceg, mely leütésekbõl az utolsó végzetes volt Kelly számára. Kokó nem üt akkorát, mint Kelly, legalábbis eddigi meccsei ezt mutatják.

Egyébként én örülnék legjobban Kokó gyõzelmének!
De addig Kokó le akarja gyõzni az éppen most dicsõségének utolsó morzsáit is elvesztett Steve Robinsont, s ez bár kötelezõ házi feladatnak tûnik, lásd a mostani Ramirez-féle meccset, azért mégsem lesz könnyû menet. De persze Kokó tényleg jobb Steve Robinsonnál!"

Most gyorsan befejezem. Ki tudja, lehet, hogy nem is Kokóról, a profi bokszról szól ez a topic, hanem Kokó iránti ellenszenvem vagy éppen szimpátiám megnyilvánulásait várjátok.
A lényeg tehát: Hajrá Kokó!

Előzmény: mcnab. (18)