de! Creative Commons License 2023.02.21 -1 0 46781

Az Aristonnal nem azért példálóztam, hogy most olyanod van-e vagy sem, hanem egyszerű tény, hogy a telepítési útmutatót olvasgatva pont azok a szabályozási lehetőségek rajzolódnak ki, amiket felsoroltál. (Eltávolítva belőlük a kérdőjeleket.)

 

Tehát:

  • On-off kapcsolgatás fix előremenővel
  • On-off kapcsolgatás külső érzékelő alapján állított előremenővel
  • Előremenő folyamatos szabályozása a beállított és a szobahőmérséklet különbsége alapján (bus kapcsolat kell)
  • Folyamatos üzem külső érzékelő alapján állított előremenővel (szobatermosztát nélkül)
  • Előremenő folyamatos szabályozása a beállított és a szobahőmérséklet különbsége plusz a külső érzékelő alapján (bus kapcsolat kell)

On-off variációk:

  • Ki-be bekapcsolás valamilyen +/- hiszterézissel
  • PI(D) vezérlés pulzusszélesség-modulációval (egyfajta fokozatos vezérlés, ahol a fokozatokat különböző be-ki kapcsolási arányokkal éri el)

Két egymáshoz kapcsolódó szabályozási kör alapján azt értem, hogy:

  • Van egy szabályozási kör, amelyik a beállított és a tényleges szobahőmérséklet különbsége és/vagy a külső hőmérésklet alapján megcéloz egy előremenő vízhőmérsékletet.
  • Van egy másik szabályozási kör, amelyik a megcélzott és a tényleges előremenő vízhőmérséklet alapján szabályozza a láng intenzitását.

Ez utóbbi szabályozási körnek van egy korlátja: a lángot nem lehet fokozatmentesen nullára visszaszabályozni, ahogy egy autó motorját sem lehet alapjárati fordulatszám alatt üzemeltetni. Ebből az következik, hogy ha az elsődleges szabályozási kör alacsonyabb előremenőt céloz be, mint ahová a kazán a visszatérőt minimális lánggal felfűti, akkor a kazán időszakosan lekapcsolgat, amíg le nem hűl annyira a visszatérő, hogy az előremenő ne legyen túlmelegítve. (Általában van egy tűrés benne, Aristonnál ez több lépcsőben +4 °C-ra áll be gyújtás után.)

 

Buszos verzérlőt szerintem akkor éri meg venni, ha a házad hőigénye a szezon jelentős részében meghaladja a kazánod minimális teljesítményét. Ellenkező esetben hiába szabályozná folyamatosan a lángot a rendszer, le kell kapcsolgatnia, hogy ne legyen túlfűtés.

 

Nálam például az van, hogy az elmúlt 4 napban 3,5 kW volt az átlagos leadott hőteljesítmény a gázfogyasztásból számolva, miközben a kazán nem tud 3 kW alá menni. Ha buszos szabályozóm lenne, éjszaka még meglenne a folyamatos üzem, de nappal, amikor besüt a nap már le kellene kapcsolgatnia.

 

Buszos vezérlőből én is a gyárira fogadnék. Gyakran nincs is más választás, ha nem a nyílt OpenTherm szabványt támogatja a kazánod. De még 50 rugót sem adtam érte, nem hogy 150-et. De ez az én szarrágó döntésem, nem pedig a másoknak szóló javaslatom.

Előzmény: HWK12 (46777)