van_Persil Creative Commons License 2023.02.20 -16 1 27159

Igen, ezért használják a kén+olaj kombinációjú lemosót rügypattanáskor, de nem azt, amiben van réz is! (Ilyen a vegesol eres is).

 

Amúgy az atka tavaszi kártételére nagyon hasonlít (vontatott rügypattanás) a tripsz kártétele is, a gond csak az, hogy amíg az atka pókszabású, addig a tripsz rovar, az elöbbit gyéríti a kén, az utóbbit csak a megfelelö rovarölö szerek.

Én a helyedben áttérnék a szálvesszös müvelésre, ill. a június végi tetejezés után valamikor augusztusban is csinálnék egyet, mert az atkák elöszeretettel vándorolnak az olyan rügyekbe, amik a legkorábban rügyeznek, ezek pedig a hajtások végén találhatóak.

Atkagyérítés összefoglalva:

-gyommentesen hagyni a sorokat-sorközöket (a puszta földön nehezebben tudnak vonulni),

-elkapni azt a pillanatot, amikor pattannak a rügyek és akkor lemosózni kén+olaj (és csak kén+olaj) tartalmú kifejezetten lemosózáshoz használható szerrel,

-4-6 leveles állapotban az elöírt legtöményebb dózisú kéntartalmú permetezöszerrel (nem lemosóval!),

-fürtmegnyúláskor már csökkentett, de még nem a legalacsonyabb dózisú kéntartalmú szerrel,

 -(ha lehet kapni atkaölö szert, akkor amennyiben lehet az é.v.i. miatt, akkor július köezepe-vége között permetezni vele),

-második vagy szükség szerint harmadik tetejezést beiktatni.

 

Ill. az "atkajárta" levelek fonákján nagyítóval apró sárgás kukacokat keresni, mert ha vannak, akkor jó eséllyel nem atka, hanem tripsz van ott, ezügyben növényvédös tanácsát kikérni.

Előzmény: kaktusz 22 (27158)