Igazság80 Creative Commons License 2023.02.19 0 0 1904

Igen, én is úgy gondolom hogy sok 1-2 hangos gyök van.  Ezek gyakran már önmagukban is jelentést hordoznak.  Ez az S és SZ dolog már önmagában susogós és sziszegős dolgok gyakori sajátja. 

A mongol szavak némelyike még eléggé hasonló gyakran ez ügyben bár kicsit megkeverve ugyan:

súg: shivnekh ---- náluk ez inkább süvítősre sikerült.))

sár (és agyag) :  shavar-----  érdekes, ez volt nemrég a téma.))  Merthogy a sárgájuk meg "shar" 

surran: nuutsaar

szél: salkhi,  illetve szélvihar:  salkhi shuurga--- érezzük szinte a suhogó (surrogó) erőket már a szóból is.

forgószél:  khar salkhi ------  azaz KÖRSZÉL ez, fejezi ki magát nagyon helyesen és találóan MAGYARUL a mongol.))   Kicsit eltorzították írásban, de mi ezt itt értjük tisztán hogy miről is van szó voltaképpen.

szalma- sürel ----- náluk sürög inkább ez.

sziszeg: isgerekh ---- gyököt fordítottak de azért ott is a sziszegő dolog

síp: shügel---   de azért a susogós éles hangot itt is egy magas hang követi és nem mély. Helyesen.

sír:  u-i-l-j ----  ez elvileg nem ide való, mert nem s,sz hangú, viszont pont ezt teszi a síró mondjuk baba: UÍÍ-UÍlj...

sistereg:  chichirgee---  nem tudom hogy ejtik, gyanús hogy SSS a domináns.

szűrő:  shüültüür---    innen látszik hogy az egész hang+ ŰR szó adja a dolgot. Bármi volt az első szűrés az ilyen hangon történhetett.  A szűrők üregesek, lyukasak. 

szúrás--- TÜ-lkhelt---   megnevezték magyarul a dolog egyik okozóját.))  a TÜ-lök, ha tűt lökik szúr. Pazar.

szívószál és ez érdekes:  sürel ---  a szalma szónál is találkoztunk ezzel.  Erre is használták, jó tudni.

sör:   shar airag------  azaz "sárga erjejsztés"  ez a nyelvükön.   Korábban a sárga szót az agyag(sár)  dologhoz kötöttem, de most ezek alapján a SÖR most igen erősen bejelentkezett ebbe a versenybe azt hiszem...

Előzmény: kitadimanta (1902)