Igen, én is úgy gondolom hogy sok 1-2 hangos gyök van. Ezek gyakran már önmagukban is jelentést hordoznak. Ez az S és SZ dolog már önmagában susogós és sziszegős dolgok gyakori sajátja.
A mongol szavak némelyike még eléggé hasonló gyakran ez ügyben bár kicsit megkeverve ugyan:
súg: shivnekh ---- náluk ez inkább süvítősre sikerült.))
sár (és agyag) : shavar----- érdekes, ez volt nemrég a téma.)) Merthogy a sárgájuk meg "shar"
surran: nuutsaar
szél: salkhi, illetve szélvihar: salkhi shuurga--- érezzük szinte a suhogó (surrogó) erőket már a szóból is.
forgószél: khar salkhi ------ azaz KÖRSZÉL ez, fejezi ki magát nagyon helyesen és találóan MAGYARUL a mongol.)) Kicsit eltorzították írásban, de mi ezt itt értjük tisztán hogy miről is van szó voltaképpen.
szalma- sürel ----- náluk sürög inkább ez.
sziszeg: isgerekh ---- gyököt fordítottak de azért ott is a sziszegő dolog
síp: shügel--- de azért a susogós éles hangot itt is egy magas hang követi és nem mély. Helyesen.
sír: u-i-l-j ---- ez elvileg nem ide való, mert nem s,sz hangú, viszont pont ezt teszi a síró mondjuk baba: UÍÍ-UÍlj...
sistereg: chichirgee--- nem tudom hogy ejtik, gyanús hogy SSS a domináns.
szűrő: shüültüür--- innen látszik hogy az egész hang+ ŰR szó adja a dolgot. Bármi volt az első szűrés az ilyen hangon történhetett. A szűrők üregesek, lyukasak.
szúrás--- TÜ-lkhelt--- megnevezték magyarul a dolog egyik okozóját.)) a TÜ-lök, ha tűt lökik szúr. Pazar.
szívószál és ez érdekes: sürel --- a szalma szónál is találkoztunk ezzel. Erre is használták, jó tudni.
sör: shar airag------ azaz "sárga erjejsztés" ez a nyelvükön. Korábban a sárga szót az agyag(sár) dologhoz kötöttem, de most ezek alapján a SÖR most igen erősen bejelentkezett ebbe a versenybe azt hiszem...