de! Creative Commons License 2023.02.19 -1 0 46768

Remek szemléltetés, köszi szépen a fáradságot!

 

Az időjáráskövető esetben arra volnék kíváncsi, hogy mi történne, ha a Cube-od egyedül lenne, külső érzékelő nélkül. Nem zárom ki, hogy ugyanilyen pontosan tartaná a belső hőmérsékletet.

 

Ha megnézzük, a kazánnak lejelentett külső hőmérséklet és az előremenő setpoint nagyjából ellentétesen mozog, de nem pontosan, mert beavatkozik a Cube.

 

Érdekes volna megnézni, hogy a setpoint mennyire tér el adott pillanatban attól, amit a lejelentett külső hőmérsékletből és a görbéből elvileg adódna. Ha felcsatolod a nyers adatsort .csv-ben, akkor szívesen megnézem.

 

Vannak ettől jobbak, viszont ha nem olyan jó a rendszer, hogy a minimum hőigényt is még kiszolgálja, akkor általánosan igaz az, hogy a kazán (nem a szobatermosztát!) a láng ki/be kapcsolgatásával tudja csak csökkenteni a teljesítményét.

 

Azt megteheted, hogy az előremenő alsó küszöbét olyan magasra veszed, ami garantálja, hogy a radiátorok le tudják adni a kazán minimumteljesítményén beletáplált hőt (és a hőcserélőd is át tudja vinni). Ekkor a termosztát fog kapcsolgatni. 

 

Biztos rendszere válogatja, hogy melyikkel mennyi kapcsolgatást és mennyire állandó szobahőmérsékletet eredményez. Nekem hőcserélőm nincs, a víztömegem hatalmas, eleve on-off termosztátom van, úgyhogy én a termosztát általi kapcsolgatásra hajtok, mert óránként max. 1 ciklussal elég egyenletes hőmérsékletet lő be.

Előzmény: tron67 (46766)