de! Creative Commons License 2023.02.18 -3 0 46757

Különösen gyengén szigetelt háznál érdekes, mennyi a hőveszteség, hogy a vezérlés ne várja meg, amig elmászik a hőmérséklet, hanem tartva a komfortot proaktívan be tudjon avatkozni... rosszul sejtem?

 

Nem tudom, mi számít gyengén szigetelt háznak. Nekem 2/3 van leszigetelve 4 cm-vel, a többi pucéran van. 30 cm vastag tégla.

 

No most ennek olyan nagy a hőtehetetlensége, hogy kábé 1-2 nap, amíg elkezdi követni a gázfogyasztás a külső hőmérséklet hirtelen emelkedését vagy csökkenését.

 

Nehogy már ezt ne tudja lekezelni egy legbénább termosztát!

 

Nekem ugyebár tehetetlen öntöttvas radiátoraim vannak, tehát még a fűtés is lassan reagál. Amíg fixen 50 °C-on ment a kazán, semmi gondja nem volt az on-off termosztátnak, hogy tartsa a hőt, akármi is történik kint.

 

Most meg azt látom, hogy ha mondjuk be van állítva 40 °C-ra, mert az épp elég, és jön a hirtelen hideg, akkor nagyon fokozatosan kezd el kevés lenni a fűtés. Annyi történik, hogy elkezd menni folyamatosan a kazán, és órákon, de akár fél-egy napon keresztül megy így, miközben a szobahőmérséklet 0,2 °C-kal a beállított alá csökken.

 

Nem kell ahhoz külső érzékelő, hogy ennek órák alatt utánaszabályozzon. Kézzel utolérem. Leballagok, felpöccintem 1-2 °C-kal, és egy óra múlva beáll a célhőmérséklet.

 

Na ezért érzem szemfényvesztésnek a marketingdumákat a külső hőmérséklet alapján történő proaktív vezérlésről. Az igazán élelmesek még arról is meggyőznek, hogy egyenesen az időjárás-előrejelzés alapján vezérelj, és vegyél még netet is a kazánhoz.

 

Mintha a téglaház olyan lenne, mint a nagyanyám térde kalácsa, ami 1 nappal előre megérzi a frontot!

Előzmény: ÁsítóSárkány (46752)