de! Creative Commons License 2023.02.18 -3 4 46743

Tibor, nem vitatkozom azzal, hogy a buszos vezérlés jobb.

 

Csak az agyonfolytással szeretnék vitatkozni. Egyáltalán: mit értünk folytás alatt?

Azt értjük folytás alatt, hogy hány kW-ra modulálva kell a kazánnak mennie?

 

Mert ebben nincsen jelentős különbség a kézihajtányom és a buszos vezérlés között. Sőt. A buszos vezérlésnél a kazán az egyensúlyi állapotban pont a ház hőigényének megfelelő teljesítményen fog üzemelni.

 

Az on-off vezérlésnél a kazán üzemi teljesítménye magasabb kell, hogy legyen, különben az üzemszünetekkel együtt nem jönne ki átlagban a szükséges hőteljesítmény.

 

Mindez érvényes akkor, amikor a ház hőigénye magasabb, mint a kazán minimális teljesítménye ÉS, ahogy te is írod, a radiátorok is megfelelően vannak méretezve.

 

Tehát eddig a pontig a buszos vezérlés instant get! Kényelmesebb is, jobb is volna a kézi szerencsétlenkedésemnél.

 

És most jön a csakhogy, a de! :-)

 

Ott van a tavasz, és az ősz, amikor nálam véget ér a buszos vezérlés, mert a kazán minimális 3 kW-ja alá csökken a hőigény. Itt véget ér a Cube és a Sensys buszos dala! Hiába csűrik-csavarják az előremenőt, a szivattyú modulációt, a bármit, előbb-utóbb el kell zárni a lángot, különben túl meleg lesz.

 

És itt van az én bizalmatlanságom irántuk elásva, hogy vajon ilyenkor hogyan viselkednek? Mert ha az van, amit tron67 ír, hogy 0,4-es hiszterézissel ki-be kapcsolgatnak, akkor köszönöm, maradok a kőkorszaki on-off PID-emnél. Inkább kapcsoljon a kazánom napi 20-at, minthogy feladjam az inkább 0,1-0,2-es pontosságot.

 

 

Sajnos erről a kérdésről mélyen hallgatnak a gyártói prospektusok, és az egyetlen általam ismert felhasználói mérés sajnos nem azt mutatja, amit látni szeretnék.

 

És még egyszer, tisztában vagyok azzal is, hogy ez a kézi szarakodás átlagember számára vállalhatatlan. Ha nagyon megunom, simán lehet, hogy felrakok egy külső érzékelőt. Csak beledugom egy zsák homok közepébe, hogy inkább a napi középhőmérsékletet közvetítse.

Előzmény: Törölt nick (46739)