A Kornatik és Lastovo ugyan valóban természeti/nemzeti parkok, de azt nem mondanám, hogy hű de szigorúan védik őket. Parkőrségi hajót én még soha nem láttam egyiken sem, vagy legalábbis nem tűnt fel, holott elvben mozognak, a policija pedig ugyan rendszeresen járőröz, de mondjuk a Kornatikat illetően (2020-as infóm szerint) összesen 2-3 hajójuk van arra a nagy területre. A sátraimmal a sziklákon amúgysem vagyok feltűnő, párszáz méteren túlról szabad szemmel nem is látni.
A pár év alatt idáig összesen háromszor volt, hogy odajöttek a hajóval az adott kis sziget parti szikláihoz, ahol épp táboroztam, és megkértek, hogy legkésőbb másnaptól már ne lakjak ott. Emlékszem, első alkalommal még szót fogadtam, a másodiknál másnap amúgy is mentem volna, legutóbb pedig maradtam még egy hetet, hisz előtte egy-két nappal érkeztem, és azalatt a hét alatt aztán színüket sem láttam...
A kajakosok eleve nem is érdeklik őket, nem azokra vannak ráállva. Ha nincs motorod, egyszerűen a radar alatt maradsz, temészetvédelmi terület ide vagy oda.