Azazello Creative Commons License 2000.03.26 0 0 128

Magyar Nemzet, 2000. március 26.

Aggasztóak a demográfiai folyamatok

(Munkatársunktól) A demográfiai folyamatok iránya aggasztó, ezt meg kell fordítani – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a népesedéspolitikai tanácsadó testület ülése után. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter ugyanakkor világossá tette: noha a tudósok elemezték egy esetleges betelepítés várható hatásait, a kormány nem foglalkozik ezzel a lehetôséggel.

„Kiváló, magas színvonalú tanulmányt kaptam a bizottságtól" – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök vezetésével az ad hoc bizottság azt az anyagot tárgyalta meg, amelyet demográfusok, szociológusok tanulmányai alapján Cseh-Szombathy László akadémikus kristályosított ki.
A csaknem kétórás megbeszélés után Orbán Viktor rámutatott: a demográfiai folyamatok rosszak, ezeket meg kell fordítani. Bejelentette: a népesedéspolitikával foglalkozó eddigi ad hoc testület mostantól fogva állandó bizottságként m?ködik, és a kormányzat döntéseit a demográfiai szempontok szerint vizsgálja, módosítási javaslatokat tesz.

Elképzelhetô-e, hogy a pénzügyminiszter egy-egy költségvetési javaslatát a népesedéspolitikai bizottság megváltoztassa – kérdezte lapunk az ülés utáni tájékoztatón Harrach Pétertôl. A családügyi miniszter rámutatott: A kormány soha nem egyetlen miniszter szempontjai szerint dönt, így könnyen megtörténhet, hogy a népesedéspolitikai bizottság közvetve módosítja a pénzügyi kezdeményezést. Kérdésünkre Harrach világossá tette: a polgári kormány korántsem pusztán gazdasági kérdésként kezeli a népesedés ügyét. A bajok oka is sokrét?, így a megoldásnak is többoldalúnak kell lenni – fejtegette.
Bejelentette: az ad hoc bizottság jelentése alapján kötet készül, s ez rövidesen hozzáférhetô lesz a nyilvánosság számára. A feltárt tényanyag és a javaslatok alapján cselekvési program is készül. A betelepítés, noha ezzel a kérdéssel a tudósok foglalkoztak, „nem aktuális", a kormány ezt a lehetôséget nem mérlegeli. „Ez a családpolitikai koncepció kudarcát jelentené" – fogalmazott Harrach Péter. Ô maga a hazai családok bátrabb gyermekvállalásában látja a megoldást. „Ne adjuk fel ezt a lehetôséget" – fogalmazott. Kérdésünkre: szóba került-e az a csapás, amelyet a Bokros-csomag mért 1995-ben a demográfiai folyamatokra, a miniszter rámutatott: ennek „áldásait" a családok érzékelik… A polgári kormány igyekezett kijavítani elôdje hibáit, a társadalom bizalmának helyreállítása azonban még több évet vesz igénybe.
Harrach úgy véli: a családsegítô kormányzati kezdeményezések két-három év múlva lesznek érzékelhetôk a népesedés adataiban is, noha határidô ilyen természet? ügyekben nem t?zhetô ki. Harrach Péter kiemelte: a népesedéspolitika nem azonos a családpolitikával – amellyel szintén ez idô szerint foglalkozik a kormány –, még akkor sem, ha a kettô összefügg.
A jobb népesedési mutatók kedvéért „helyzetbe kell hoznunk a családokat" – szögezte le. Lapunk érdeklôdésére elmondta: A kormány azokat a dolgozni akaró családokat igyekszik segíteni, „amelyek nemcsak világra hozzák, hanem nevelik is a gyermekeket". Andorka Rudolf akadémikus egy korábbi írását idézve rámutatott: Most családpolitikánkkal példát mutathatunk Európának.
Cseh-Szombathy László lapunknak elmondta: tanulmányuk korábban nyilvánosságra került részleteibôl a sajtó egy része indokolatlanul emelte ki a betelepítés kérdését. Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára – a népesedéspolitikai bizottság tagja – érdeklôdésünkre elmondta: külsô javaslatokat is érdeklôdéssel tanulmányoznak a stratégiák kimunkálásához. A tegnapi bizottsági ülésen egyébként Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke és Vukovich György professzor is részt vett.

(m. p.)