de! Creative Commons License 2023.02.15 -2 0 46720

Bocsáss meg! nekem úgy jött le hogy problémád van( vagy nem sikerült megérteni) a kazán működését illetöen:

 

Így van, nem volt nyilvánvaló számomra, hogy mire számíthatok az AUTO üzemmódtól, ha csak egy on-off termosztátom van, és még külső érzékelőm sincs. Ezt meg is válaszoltad, ezúton is köszönöm. (Konkrétan az, hogy ezek híján gyakorlatilag semmire.)

 

Ez nagyon jó kérdés! Melyik fórumot olvasod amúgy?

 

Csak ezt. Konkrétan itt írta egy fórumtárs, akinek hajlamos vagyok elhinni, hogy nem hallucinál, mert konkrét adatokat gyűjt. https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163491680&t=9182044

 

Azt akarod itt előadni, hogy kézzel jobban szabályozod a fűtést, mint egy sensys-cube,urambocsá' külső érzékelő (sic) és az komfortosabb, gazdaságosabb mint bármi más. Lelked rajta. Azért mindenkit ne akarj erről meggyőzni!

 

Szó sincsen erről. Nyilván marha kényelmetlen kézzel állítgatni, és az átlagfelhasználó számára ez szóba sem jön.

 

Én annyit állítok, hogy a pillanatnyi külső hőmérséklet egy elég pontatlan támpont, mert egyszerűen megfigyelt tény, hogy a házunk gázfogyasztása 1-2 nap késéssel követi a külső hőmérséklet ingadozását. Például február 10-ről 11-re -1,5 °C-ról +3,5 °C-ra nőtt a középhőmérséklet, miközben a gázfogyasztásom még 12-ére sem csökkent 10%-nál jobban. 

 

Tehát hiába van hajnalban 7 °C-kal hidegebb, mint este, a ház hőigénye nem fog azonnal annyival felszaladni, mint, teszem azt, 0,7 meredekség mellett amennyivel több hőt a radiátorok le tudnak adni 5 °C-kal forróbb előremenő mellett. (Az én esetemben 5 °C emelés kábé 40%-kal növeli meg a leadható teljesítményt.)

 

Ezek szerint te vagy a cube meg a külső érzékelő...  :))))))

 

Voltaképp igen, és megértem, hogy a többség nem akar sem cube sem külső érzékelő lenni. Amúgy tényleg kocka vagyok a szó átvitt értelmében. :-)

 

Nagyon hülyék azok a mérnökök akik kitalálták. Meg azok a gépészek akik azt "hirdetik" hogy az időjáráskövető az működik és jó. (Bedobjak pár gépész cikket-nem nőklapja!- vagy utána olvasol?)

 

Nem hülyék a mérnökök, én sem azt állítom hogy nem működik, csak annyit állítok az előzőekben vázolt méréseim alapján, hogy a pillanatnyi hőmérséklet alapján belőtt előremenő csak egy közelítő kiindulási érték. Biztos jó okuk volt a mérnököknek, hogy ezt nem bonyolították tovább, például azért, mert a vezérlésbe úgyis be kell folyatni a helyiségérzékelő jelét. 

 

A gépész cikkek nyilván arra a legjobb gyakorlatra építenek, ami a kereskedelemben kapható. Ez a jelek szerint a pillanatnyi külső hőmérséklet alapján történő vezérlést jelenti.

 

Részben elképesztő bullshitnek tartom, amivel a gyártók a külső érzékelést reklámozzák. A Danfoss például a következőket írja: " In contrast, a heating system without a weather compensator will only react to the current indoor temperature, and thus be prone to delayed reactions when changes occur outside."

(Forrás: https://www.danfoss.com/en/products/dhs/electronic-controls/electronic-controllers-and-application-keys/weather-compensation/#tab-overview)

 

Aszongya, hogy külső érzékelő nélkül a szobatermosztát késve reagál a külső változásokra. Érted: 1-2 napba telik, amíg egyáltalán a külső hőmérséklet változása átgyűrűzik az épület hőtároló tömegén keresztél, és azt akarja beadni nekem, hogy ezt lekési a szobatermosztát, amelynek az volna a hivatása, hogy egy szellőztetésre vagy egy sütés főzésre azonnal reagáljon?

 

Amíg ilyen ellentmondások tátonganak az eléggé egyértelmű és különösebb rakétatudományt nem igénylő tényszerű megfigyeléseim, és a gyártói bemondások között, addig engedtessék meg, hogy fenntartással kezelek dolgokat.

 

Előzmény: Törölt nick (46715)