de! Creative Commons License 2023.02.14 -1 1 46714

Relatíve egyszerűen meg lehet becsülni, hogy van-e esély egyáltalán modulációs szabályozásra. Meg kell nézni, hogy egy nap alatt átlagosan hány m3 gázt durrantasz el. Egy m3 gáz fűtőértéke kábé 10 kWh. 

 

Ha egy nap elégetsz mondjuk 5 m3-t, akkor az kábé 50 kWh, osztod 24 órával, kapsz bő 2 kW teljesítményt. Ha pont ide tud leszabályozni a kazánod, akkor máris necces, mert a szabályozási körben nincsen tartalék, hogy 2 kW körül fel-le mozgassa a teljesítményt. Fölfelé tud menni, ha szellőztetsz, de lefelé nem, ha épp besüt a nap vagy megy a sütő.

 

Amikor a modulációs határt megközelíted, elkezdheted a hajadba kenni a buszos vezérlést is, meg a külső hőmérsékletet is, mert ha tótágast állsz is, kapcsolgatni kell a kazánt, hogy ne fűtsön túl.

 

A fórumon olvasottak alapján nekem vannak kételyeim, hogy ezt a vezérlési tartományt mennyire szofisztikáltan implementálták az Aristonnál. Volt olyan nyilatkozó, aki szerint ilyenkor egyszerű hiszterézises szabályozás valósul meg. Ha jól emlékszem, hagyja T + 0,4 °C-ig túlfűteni, aztán lekapcsol, amíg T-re vissza nem esik a hőmérséklet. (Föltéve, hogy az előremenő nincsen annyira levéve, hogy a kazán kapcsolgasson az előremenő alacsonyan tartása végett, és ne a termosztát.)

 

Vannak ma már muzeálisnak számító on-off termosztátok, amiket eleve arra a szerencsétlen helyzetre terveztek, hogy csak a szobahőmérsékletre és a ki-be kapcsolgatásra támaszkodhatnak. Semmi busz meg visszajelzés a kazánból, hogy hány fokos a víz ki meg be. Ezek között van PID vezérlésű is. Semmi garancia, hogy nálad is jól működne. Nekem napi 10-25 kapcsolás között megoldja. Elég pontosan tart egy hőfokot, és csak az tudja kibillenteni, ha hirtelen megjelenik egy plusz hőforrás, pl. sütünk, vagy besüt a nap. Akkor lehet 0,2, esetleg 0,4 °C túlfűtés, amíg le nem hűlnek a radiátorok. De ezt szerintem semmilyen termosztát nem tudja kezelni, hacsak nem oldod meg, hogy túlfűtés esetén hirtelen valahonnan hideg vizet küldjön a rendszerbe. :-)

 

Nyilván próbáld meg a high-techet belőni, hátha neked jobban összejön, mint a hiszterézises fórumtársnak. Szurkolok neki, jobb érzés buszos kazánt a hozzá tervezett összetett vezérlővel irányítani. Ha az űrtechnika esetleg mégsem válna be, meg lehet próbálni, hogy a bolhapiacon guberált PID-es on-off termosztát esetleg nem uralja-e kevesebb on-offal a modulációs határ alatti helyzetet. Erre sincsen garancia, nekem is van olyan üzemállapotom, hogy 3 percenként kapcsol a szobatermosztát, de amíg a napi átlag 10-25, addig ez nem izgat. (A 800-as menüpontok környékén lehet kiolvasni, hogy hány gyújtás volt a kazán üzembehelyezése óta. 1-2 hetente érdemes kiolvasni, mert tízesével számlál.)

 

Előzmény: Yetijetnyak (46705)